12:08 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

H Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας οδικός χάρτης για την επίλυση διαφορών στα Βαλκάνια, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών. Σύντομη συνομιλία με Πένς στην Ουάσινγκτον.

Στη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας για την ευρύτερη περιοχή αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργανώθηκε στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.

Μιλώντας από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ σε μια ανοιχτή συζήτηση, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει την ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Βαλκανίων, καθώς θέλει όχι μόνο να ενισχύσει την πολιτική σταθερότηταμ αλλά και να ενώσει την περιοχή σε έναν ενιαίο οικονομικό χώρο που θα επιτρέψει στις χώρες των Βαλκανίων να συγκλίνουν με τους Ευρωπαίους γείτονες τους.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «η Ελλάδα δεν επιθυμεί να είναι απλώς μια σταθερή χώρα, αλλά επιδιώκει να λειτουργεί ως πυλώνας που θα εξάγει σταθερότητα σε περιφερειακό επίπεδο».

Αναφορικά με τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας, ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι γεωγραφικά μια γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής και λόγω της ιστορίας της, καθώς δεν έχει υπάρξει ποτέ αποικιοκρατική δύναμη, καθίσταται ένας φυσικός διαμεσολαβητής. «Θέλουμε και είμαστε έτοιμοι να παίξουμε αυτόν τον ρόλο», τόνισε.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι στέλνει το μήνυμα ότι τα μακροχρόνια προβλήματα μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά μέσω του διαλόγου και ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας οδικός χάρτης για την επίλυση διαφορών στα Βαλκάνια. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η ιστορία πρέπει να χρησιμεύει ως σχολείο και όχι σαν φυλακή».

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κατέστη εφικτή διότι οι δυο κυβερνήσεις σκέφτηκαν τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές και πρόσθεσε ότι υπάρχει κατανόηση με την Αθήνα και πρόθεση να επιλύονται όλα τα προβλήματα από κοινού.

Αμέσως μετά τη συζήτηση, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς με τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών είχε σύντομη συνομιλία.

Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, ΝΑΤΟ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Γιώργος Κατρούγκαλος, Βαλκάνια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK