09:57 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Για τις μειονότητες και τις περιουσίες στην ακτή του Ιονίου συνομίλησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην ΕΕ.

Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν τηλεφωνική συνομιλία, στον απόηχο και των πρόσφατων εξελίξεων.

Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα των περιουσιών των μειονοτήτων και συγκεκριμένα ο νόμος για τις μειονότητες και ο νόμος για τις περιουσίες σητν ακτή του Ιονίου καθώς και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για την ενταξιακή διαδικασί της Αλβανίας στην ΕΕ.

Επιπλέον, μίλησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις και για διμερείς οικονομικές σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μήνυμα Τσίπρα προς Αλβανία: Βλέπουμε εξελίξεις για την ομογένεια που δεν μας ικανοποιούν

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή από το Βουκουρέστι όπου βρισκόταν ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αλβανία και έκανε λόγο για αποφάσεις από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης, οι οποίες δεν ικανοποιούν την Ελλάδα. Μάλιστα είχε προαναγγείλει και «μπλόκο» στις ευρωπαϊκές ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας αν ίσχυαν πληροφορίες που είχε και αφορούσαν τις περιουσίες των ομογενών.

Μία ημέρα μετά, διπλωματικές πηγές επανήλθαν στο ζήτημα αναφέροντας ότι αφαιρέθηκε από τη σελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως επίμαχο ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών Ελλήνων ομογενών της Χειμάρρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διπλωματικές πηγές: Αφαιρέθηκε το ΦΕΚ για τη δήμευση περιουσιών ομογενών της Αλβανίας

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι ήταν «ιδιαίτερα σαφής και η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία, όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών».

Πάντως ο πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Ομογενών «Ομόνοια» Χειμάρρας Διονύσης Μπελέρης είχε επισημάνει ότι στην Αλβανία, όπως και στην Ελλάδα, μια υπουργική απόφαση παίρνεται πίσω μόνο με μια άλλη υπουργική απόφαση και πως η επίμαχη που ξεσήκωσε τις αντιδράσεις δεν είναι η μόνη που βάζει στο στόχαστρο τις περιουσίες των ομογενών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πρόεδρος «Ομόνοιας» στη Χειμάρρα: Θέλουν να υφαρπάξουν τις περιουσίες μας

Tags:
ελληνική μειονότητα, ειδήσεις σήμερα, ειδήσεις, Έντι Ράμα, Αλέξης Τσίπρας, Αλβανία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK