21:04 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο Γιώργος Πομάσκι

Πομάσκι στο Sputnik για ευρωεκλογές: «Η Ελλάδα να πάρει τη θέση που της αξίζει»

© Φωτογραφία: youtube.com/902.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από Ματθαίος Παπαοικονόμου-Σιδέρης
Ευρωεκλογές 2019 (265)
0 30
Βρείτε μας

Υποψήφιος με το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές 2019 θα είναι ο Γιώργος Πομάσκι. Ο ομοσπονδιακός προπονητής μιλά στο Sputnik για την πολιτική του επιλογή και ζητά «αυστηρή γλώσσα» από οποιονδήποτε κι αν εκλεγεί.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Πομάσκι μετά τις επιτυχίες και τα μετάλλια που έχει χαρίσει στην Ελλάδα, κατεβαίνει στον «στίβο» της πολιτικής, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ.

Μιλώντας στο Sputnik εξηγεί ότι ήταν δική του επιλογή να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές 2019 με το ΚΚΕ, καθώς δε θεωρεί σωστό να «κρύβει» κάποιος την πολιτική του ταυτότητα.

Ως μείζον θέμα, ο κ. Πομάσκι θέτει την εξωτερική πολιτική που ακολουθείται και ο τρόπος που επηρεάζει και τις εγχώριες εξελίξεις. «Πώς πάει το χέρι κάποιου να υπογράψει τη μείωση σύνταξης από τα 300 στα 280 ευρώ» είναι το ερώτημα που κινητοποιεί τον ίδιο.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν πολιτική και αθλητισμός μοιράζονται κάτι κοινό, ο προπονητής των μεταλλίων ζητά κάποιος να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι ώστε «η Ελλάδα να πάρει τη θέση που της αξίζει».

Αναλυτικά η συνέντευξη με τον Γιώργο Πομάσκι:

Πώς αποφασίσατε να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ; Σας προσέγγισαν από το ΚΚΕ ή εσείς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Είναι μια δική μου συμμετοχή. Γιατί να κρυβόμαστε; Δεν υπάρχει πρόβλημα να εκδηλώνεις τις προτιμήσεις σου σε οποιοδήποτε θέμα. Οι βλέψεις μου δεν είναι τόσο η πολιτική, όσο μια συμμετοχή σε κάτι που να ακουστεί και να ενθαρρύνει ανθρώπους να κάνουν κινήσεις που δεν μπορούσαν μέχρι τώρα.

Αυτό που με έχει ωθήσει είναι οι ατελείωτες ώρες συζήτησης γύρω από τα προβλήματα: Κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα και ποτέ δεν λέμε δύο κουβέντες επί της ουσίας ώστε να το λύσουμε.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που εκτιμάτε ότι αντιμετωπίζει η Ελλάδα και σας ώθησαν να συμμετέχετε στην πολιτική;

Εμένα με ενοχλεί πολύ η εξωτερική πολιτική. Είμαστε αρκετοί έξυπνοι και πρέπει να ασχοληθούμε με τις σοβαρές και σωστές συνεργασίες. Η εξωτερική πολιτική αντανακλάται σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική πολιτική και από εκεί ξεκινούν τα προβλήματα.

Όταν κάνουμε μια ένωση, υποτίθεται πως είμαστε ισάξιοι και θέλουμε και οι δύο πλευρές το καλύτερο για τους λαούς μας. Εάν όμως έχει προτεραιότητα ο ένας, τότε δεν είναι σωστή συνεργασία. Αυτό είναι εμφανές και πρέπει να αρχίσουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Γιατί να φοβόμαστε;

Εμένα με ενοχλεί η ανθρώπινη πλευρά. Με ενδιαφέρει αυτός που υπογράφει η σύνταξη μιας γιαγιάς από 300 ευρώ να γίνει 280, πώς πάει το χέρι του να το υπογράψει; Και ποιος είναι αυτός από το εξωτερικό που δίνει την εντολή να γίνει;

Πώς βλέπετε τη σημερινή ΕΕ;

Εάν μείνει έτσι όπως είναι φτιαγμένη και λειτουργεί αυτή τη στιγμή, δεν αποτελεί σωστή συνεργασία κρατών σε μια ένωση.

Ποια η γνώμη σας για το ευρώ; Πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη;

Το ευρώ είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται. Δεν είναι το πρωτεύον. Οποιοδήποτε νόμισμα να είναι, το ίδιο πράγμα θα είναι. Θέλω οι άνθρωποι να σκέφτονται πραγματικά και τις δύο πλευρές. Δεν υπάρχουν δυνατοί και αδύναμοι πια. Δεν έχουμε σύνορα πλέον. Όμως, γιατί εκεί που συμφέρει λένε ότι «υπάρχουν σύνορα» και εκεί που δεν συμφέρει λένε «δεν υπάρχουν σύνορα»;

Πρέπει να αποφασίσουμε να λέμε ακριβώς τι θέλουμε, πώς το θέλουμε και τι ισότητα θέλουμε.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μικρή χώρα εντός της Ε.Ε. πόση δύναμη έχουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές;

Είμαι αισιόδοξος και πρέπει να ακουστεί (σ.σ. η φωνή της Ελλάδας). Βεβαίως πρέπει να είναι σοβαροί αυτοί που θα θέσουν τα θέματα. Όχι να κάνουμε ατελείωτες ώρες συζητήσεις και να έρχεται ένα σημαντικό πράγμα με δύο γραμμές στο τέλος. Αυτό με έχει κουράσει. Επιτέλους αυτοί που βρίσκονται εκεί να εκπροσωπήσουν πραγματικά την Ελλάδα.

Εάν εκλεγείτε θα αφήσετε τον αθλητισμό;

Τώρα μιλάμε πολύ υποθετικά. Εγώ δεν είμαι άνθρωπος που θα κυνηγήσω να εκλεγώ. Εγώ θέλω να συμβάλω μαζί με το ΚΚΕ να ακούγεται μια διαφορετική φωνή κι από κει και πέρα αποφασίζει ο απλός κόσμος. Ο απλός κόσμος που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 70%, ψηφίζει δύο κόμματα, άρα… δεν υπάρχουν κόκκινα δάνεια, απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, χαμηλές συντάξεις;

Υπάρχουν κοινά μεταξύ αθλητισμού και πολιτικής;

Εγώ έχω «σκίσει» στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Θέλω κάποιος να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι, να ακουστούν τα λόγια του.

Πολλές πολιτικές δυνάμεις έχουν χαρακτηρίσει κρίσιμες της προσεχείς εκλογές για το μέλλον της Ε.Ε. Συμμερίζεστε αυτές τις ανησυχίες;

Δεν μπαίνω σε τέτοια. Εγώ είμαι για το σήμερα, αυτό που έχει γίνει το εξετάζουμε πάρα πολύ καλά τα τελευταία χρόνια. Οκτώ χρόνια δεν μπορούμε να βγούμε από μια κρίση. Θα περιμένουμε άλλα οκτώ; Δηλαδή μια γενιά θα φύγει έτσι, παλεύοντας να βρει δουλειά; Πώς ζούμε δηλαδή; Τι είναι αυτοί οι σοφοί άνθρωποι που κυβερνούν; Ποιες προτεραιότητες βάζουν; Αυτά είναι τα θεωρητικά μου ερωτήματα και πάνω σε αυτά προβληματίζομαι.

Θεωρείτε πως η Ευρώπη φταίει για την κρίση στην Ελλάδα;

Δεν βγάζω την ούρα της Ελλάδας απ' έξω. Όμως, η Ελλάδα δεν είναι τυχαία χώρα για να δέχεται τέτοια συμπεριφορά οποιοσδήποτε κι αν είναι ο κυβερνήτης στην ΕΕ και οποιαδήποτε ομάδα κι αν καθοδηγεί τις εξελίξεις. Ποιες προτεραιότητες πήραν τα τελευταία χρόνια; Να βγούμε από τα capital controls; Αυτό είναι το «επίτευγμα»; Αυτό το πιάτο μου σερβίρουν; Πολύ «κρύο» μου φαίνεται.

Πιστεύετε πως έχετε ένα «πλεονέκτημα» σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους του ΚΚΕ λόγω των επιτυχιών και της αναγνωρισιμότητάς σας;

Δεν νομίζω. Είναι πολύ σοβαροί άνθρωποι, καταξιωμένοι στον χώρο τους. Είναι πραγματικοί εργάτες της κοινωνίας. Τους είδα, είναι απλοί άνθρωποι, δεν έχουν μηχανισμούς που θα κυνηγήσουν την εκλογή μεταξύ μας. Είναι μια ωραία ατμόσφαιρα και θα είναι χαρά μου να εκλεγεί οποιοσδήποτε, αλλά θέλω να είναι πολύ αυστηρή η γλώσσα που θα χρησιμοποιήσουμε για να μπορεί η Ελλάδα να πάρει τη θέση που της αξίζει.

Θέμα:
Ευρωεκλογές 2019 (265)
Tags:
ευρωεκλογές 2019, ευρωεκλογές, εκλογές, Ευρώ, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΚΚΕ, Γιώργος Πομάσκι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK