07:25 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ψήφισμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών συζητά η ελληνική Βουλή, στη βάση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής. Για «ιστορική στιγμή» μίλησε ο Νίκος Βούτσης.

Ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης η συνεδρίαση της Βουλής για τις γερμανικές οφειλές. Οι βουλευτές συζητούν πάνω στην έκθεση της διακομματικής επιτροπής «για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών» και στη συνέχεια καλούνται να εγκρίνουν σχετικό ψήφισμα.

Η συνεδρίαση ξεκινά με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων επί της έκθεσης. Ακολουθεί λήψη απόφασης επί της πρότασης του προέδρου της Βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόρισμα της επιτροπής εκδόθηκε πριν δύο χρόνια, αλλά η συζήτηση γίνεται σήμερα γιατί σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, κατά τη μνημονιακή περίοδο, δεν έπρεπε να επιχειρηθεί κανένας συμψηφισμός με το χρέος της Ελλάδας στη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος Στήριξης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Ιστορική στιγμή» για τη Βουλή, χαρακτήρισε χτες ο κ. Βούτσης τη σημερινή συνεδρίαση, κάνοντας λόγο για «ηθική, πολιτική και ιστορική υποχρέωση, την οποία η παρούσα Βουλή δεν μπορούσε παρά να εκπληρώσει».

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, μετά τη συνεδρίαση, η Βουλή θα κινητοποιηθεί προκειμένου να ενημερωθούν όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια σχετικά με την απόφαση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών από την Ελληνική Πολιτεία.

«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις εν γένει αξιώσεις της από τη Γερμανία», αναφέρει το πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Στην πολυσελίδη έκθεση της επιτροπής γίνεται αναλυτική αναφορά στις ενέργειες της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια για τη διεκδίκηση των επανορθώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πόρισμα τονίζεται πως η διεκδίκηση αφορά απαιτήσεις και από τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Ιδίως για τις συνέπειες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι αξιώσεις της Ελλάδας αφορούν στις πολεμικές αποζημιώσεις για τις υλικές καταστροφές και διαρπαγές στις μαρτυρικές πόλεις, στην αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, στον λιμό και στην επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων».

Tags:
επιτροπή, συνεδρίαση, γερμανικές αποζημιώσεις, γερμανικές οφειλές, Ολομέλεια, Βουλή, Νίκος Βούτσης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK