08:37 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο είμαστε οι πρώτοι που ασχοληθήκαμε την ανάδειξη του θέματος», δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις γερμανικές επανορθώσεις.

«Είμαστε το κόμμα το οποίο εξ αρχής χειρίστηκε με ευθύνη και ρεαλισμό το πολύπλοκο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις, καταλόγισε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι τον Μάρτιο του 2015 είπε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ότι δεν υπάρχει υλική διεκδίκηση και ότι πρόκειται για θέμα που έχει ηθική και όχι υλική αξία.

«Ενώ ως αντιπολίτευση ξεσπαθώνατε ότι θα φέρετε πίσω τις γερμανικές οφειλές, ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός στην πρώτη του συνάντηση με την κ. Μέρκελ, μίλησε για ένα θέμα που έχει "πρωτίστως ηθική και όχι υλική αξία". Αυτό ήταν όλο. Η ηθική αποκατάσταση ήταν αρκετή για τον κ. Τσίπρα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Αλήθεια, πώς θα διεκδικήσει η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση αύριο το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις, όταν εσείς κ. Τσίπρα —μέσα στην γερμανική καγκελαρία και μπροστά στις κάμερες όλου του κόσμου- είχατε αρκεστεί, ως Έλληνας πρωθυπουργός, σε μία απλή ηθική αναγνώριση;», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επεσήμανε, δε, ότι η ΝΔ ήταν το κόμμα το οποίο ασχολήθηκε πρώτο με την ανάδειξη του θέματος σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

​Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «όσο ιερή είναι η διεκδίκησή μας, είναι και δύσκολη».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι τα πιο σημαντικά ερείσματα υπάρχουν στην περίπτωση του κατοχικού δανείου, σημειώνοντας ότι η διεκδίκηση αυτή είναι νομικά ανοιχτή και πολιτικά εφικτή, καθώς και ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

Σχετικά:

Βερολίνο: Αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο έχουν ήδη επιλυθεί
Η συνεδρίαση της Βουλής για τις γερμανικές οφειλές (Ζωντανή εικόνα)
Tags:
γερμανικές οφειλές, γερμανικές αποζημιώσεις, ΝΔ, Βουλή, Νέα Δημοκρατία, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άνγκελα Μέρκελ, Αλέξης Τσίπρας, Γερμανία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK