07:28 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Καμιά σφαγή, καμία θηριωδία, κανένα έγκλημα, ούτε μια σταγόνα αίμα δεν θα μπορούσε να μπει και δεν πρόκειται ποτέ να μπει στη ζυγαριά με κανένα μνημόνιο, καμία διαπραγμάτευση, καμία πληρωμή τοις μετρητοίς», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Η ελληνική κυβέρνηση, ακολουθώντας και την ομόθυμη, ευελπιστώ, προτροπή του κοινοβουλίου, σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με τη ρηματική διακοίνωση, η Ελλάδα θα επαναλαμβάνει τις αξιώσεις της που προκύπτουν από τη ναζιστική εισβολή και κατοχή, καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας.

​Ειδικότερα, όπως είπε, οι απαράγραπτες αξιώσεις της Ελλάδας, σύμφωνα και με το πόρισμα της επιτροπής, αφορούν τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι σαν έμπρακτη κίνηση αναγνώρισης της ναζιστικής θηριωδίας και των πληγών που άφησαν τα ναζιστικά στρατεύματα στη χώρα μας, η Ελλάδα θα αναμένει με καλή θέληση και αισθήματα πραγματικής φιλίας την απάντηση της Γερμανίας. «Αλλά όποια και να είναι αυτή, αυτή τη φορά θα επανέλθουμε αξιοποιώντας όσα μέσα μας δίνει ο ευρωπαϊκός και διεθνής νομικός πολιτισμός», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη χρονική περίοδο κατά την οποία διεξάγεται στη Βουλή η σχετική συζήτηση, τόνισε ότι «εμείς δεν θα μπορούσαμε ποτέ να βάλουμε το απόλυτο κακό του ναζισμού σε καμιά ζυγαριά. Αυτό θα ήταν προσβολή στα ίδια τα θύματα του ναζισμού. Προσβολή του ίδιου μας του εαυτού, της ίδια μας της πατρίδας». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι σήμερα η χώρα δεν έχει να αποδείξει ότι δεν βάζει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών σε κάποια ζυγαριά, προσθέτοντας πως γι' αυτό επελέγη να έρθει σήμερα το ζήτημα στη Βουλή.

Επεσήμανε, δε, οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία ήταν τεταμένες στη μνημονιακή περίοδο, εξαιτίας του ειδικού βάρους και του ειδικού ρόλου της, ενώ είπε επιπλέον ότι η διαδικασία διεκδίκησης πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για να οικοδομηθεί ένα καλύτερο μέλλον πρέπει να κλείσουν οι ανοιχτές υποθέσεις του παρελθόντος. «Έχουμε δημιουργήσει το έδαφος για να επιδιώξουμε τον διάλογο με την Γερμανία. Είναι ακριβώς το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το θέμα έχει ανοίξει από το 1995, από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Απευθυνόμενος στη ΝΔ και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι «πάει πολύ σε αυτό το θέμα ειδικά να ακολουθείτε την ίδια τακτική που ακολουθείτε και σε όλα τα άλλα».

Σχετικά:

Η συνεδρίαση της Βουλής για τις γερμανικές οφειλές (Ζωντανή εικόνα)
Μητσοτάκης: Νομικά ανοιχτή και πολιτικά εφικτή η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου
Βερολίνο: Αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο έχουν ήδη επιλυθεί
Tags:
γερμανικές οφειλές, γερμανικές αποζημιώσεις, ΝΔ, Βουλή, Νέα Δημοκρατία, Κυβέρνηση, Ανδρέας Παπανδρέου, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK