13:37 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του στο πλαίσιο του φόρουμ της Αγ. Πετρουπολης και πως στόχος είναι η ενίσχυση των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων Αθήνας - Μόσχας.

Τις προκλήσεις της Άγκυρας με αιχμή τις δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού δυτικά της Κύπρου, καταδίκασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο news 247, o κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα αλλά δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει τίποτα. Πρόσθεσε πως η χώρα μας λειτουργεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, ιδίως του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή. «Αντίθετα, η Τουρκία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Εμείς είμαστε δύναμη που κινείται βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Η Τουρκία είναι δύναμη αναθεωρητική χρησιμοποιώντας την προβολή ισχύος. Δεν χαιρόμαστε με την απομόνωσή της Τουρκίας, επιθυμούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

​Σύμφωνα με τον υπουργό, η ΕΕ μιλά για παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νοτιοανατολική μεσόγειο «με τον πιο απόλυτο τρόπο» ενώ οι ενέργειες της Άγκυρας καταγγέλλονται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, επεσήμανε τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις Αθήνας — Μόσχας «που επιδιώκουμε να τις ενισχύσουμε». Είπε ότι θα συμμετάσχει στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, οπότε και θα επιδιώξει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είμαστε σε φάση περαιτέρω βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος θυμίζοντας ότι πρόσφατα συνεδρίασε με «σημαντικά αποτελέσματα» η μικτή διυπουργική επιτροπή Ελλάδας — Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, η αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ποτέ η Ελλάδα δεν είχε καλύτερες σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και την Κίνα, κάτι που είναι πολύ δύσκολο με δεδομένα τα αντικρουόμενα συμφέροντα. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να βάλουμε και τη Ρωσία στο πλαίσιο αυτό».

Στηρίζουμε την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Αναφορικά με την Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της γείτονος σε συνέχεια της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είπε επίσης, ότι υπάρχουν ακόμη ζωντανοί εθνικισμοί στα Βαλκάνια και πως οι Συμφωνία των Πρεσπών απέδειξε ότι με διάλογο μπορούν να επιλυθούν διαφορές.

Σχετικά:

Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να μην πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας
Νέα τουρκική πρόκληση: Εξέδωσε navtex και ξεκινά σήμερα γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου
Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ρωσία, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK