23:59 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Μετά τις παραιτήσεις των Γιώργου Αμυρά και Κατερίνα Μάρκου, οι έδρες επιστρέφουν στο Ποτάμι, με αποτέλεσμα ο αριθμός των βουλευτών να αυξάνεται εκ νέου σε πέντε.

Προς ανασύσταση οδεύει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, μετά τις παραιτήσεις των δύο — προερχόμενων από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη — ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τη Νέα Δημοκρατία.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τους Γιώργο Αμυρά και Κατερίνα Μάρκου, οι οποίοι αντικαθίστανται από την Αντιγόνη Λυμπεράκη και τον Νίκο Νυφούδη.

Υπενθυμίζεται ότι η βουλευτική έδρα παραμένει στο πολιτικό κόμμα που εξελέγησαν οι δύο βουλευτές, ανεξάρτητα του γεγονότος ότι αμφότεροι (σ.σ. Αμυράς — Μάρκου) είχαν προσχωρήσει σ' άλλη Κοινοβουλευτική Ομάδα (σ.σ. αυτή της Ν.Δ.).

Ως εκ τούτου, μετά την παραίτησή τους, βουλευτές εκλέγονται οι πρώτοι δύο επιλαχόντες του εκλογικού ψηφοδελτίου του Ποταμιού, ανεβάζοντας τον αριθμό των βουλευτών του κόμματος εκ νέου σε πέντε.

Ωστόσο, για την επανασύσταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απαιτείται η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, η οποία αναμένεται εντός της ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής ο ελάχιστoς αριθμός βoυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας ορίζεται σε πέντε, αν τo κόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές, με συνδυασμoύς στα 2/3 των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν 3% τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων.

Επιστολή Θεοδωράκη προς το Επιστημονικό Συμβούλιο

«Όπως γνωρίζετε, στις 11 Απριλίου ανέλαβε τα βουλευτικά της καθήκοντα η Αντιγόνη Λυμπεράκη και τη Δευτέρα 6 Μαΐου αναλαμβάνει ο Νίκος Νυφούδης. Η κυρία Λυμπεράκη εκλέχθηκε βουλευτής της Β' Περιφέρειας Αθηνών και ο κ. Νυφούδης της Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, και οι δύο με τους συνδυασμούς του Ποταμιού.

Επίσης, σας είναι γνωστό ότι ο Γιώργος Μαυρωτάς βουλευτής Αττικής και ο Σπύρος Λυκούδης βουλευτής Α' Αθηνών εκλέχθηκαν ομοίως βουλευτές με τους συνδυασμούς του Κινήματός μας.

Από τις διατάξεις των άρθρων 15 παρ. 1, 2 και 16 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής προκύπτει ότι πέντε βουλευτές, οι οποίοι εκλέχθηκαν με κόμμα που έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή, με συνδυασμούς στα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών της χώρας, συγκροτούν αυτοδικαίως Κοινοβουλευτική Ομάδα, εκτός αν δηλώσουν ενυπόγραφα διαφορετική προτίμηση.

Εν όψει των ανωτέρω, παρακαλώ να ζητήσετε την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής προκειμένου να διαπιστωθεί η αυτοδίκαιη επανασυγκρότηση της Κ.Ο του κόμματός μας».

Σχετικά:

Ποτάμι: Ο Απρίλιος του Σταύρου (Βίντεο)
Παραιτήθηκε η Μάρκου, επιστρέφει στο Ποτάμι η έδρα της
Θεοδωράκης: Το Ποτάμι θα είναι η θετική έκπληξη των ευρωεκλογών
Θεοδωράκης: Tο Ποτάμι λέει «όχι» σε μία φοβική Ευρώπη
Ακίνητο Ποτάμι: Μία ελληνική ταινία στην playlist του HBO
Tags:
βουλευτής, εκλογές 2019, ευρωεκλογές 2019, Κοινοβουλευτική Ομάδα, Ποτάμι, Βουλή, Νέα Δημοκρατία, Αντιγόνη Λυμπεράκη, Νίκος Νυφούδης, Γιώργος Αμυράς, Κατερίνα Μάρκου, Σταύρος Θεοδωράκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK