ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Σε ανακοινώσεις για το πακέτο ελαφρύνσεων και παροχών που προωθεί η κυβέρνηση προχώρησε, σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο Μέγαρο. Μεταξύ των μέτρων που εξήγγειλε είναι η 13η σύνταξη και η μείωση ΦΠΑ σε εστίαση και ενέργεια. Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα μέτρα είναι μόνιμα.

Για σχέδιο που βασίζεται στους κόπους του ελληνικού λαού έκανε λόγο, στις σημερινές τους εξαγγελίες από το Ζάππειο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και όχι προσωρινού. 

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όπως είπε, έχουμε εξασφαλίσει την πρόσβαση στις αγορές, έχουμε καταφέρει να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά, ενώ όχι μόνο πιάνουμε τους στόχους, αλλά τους υπερβένουμε κιόλας. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε, ωστόσο, ότι μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε μεγάλο βάρος της κρίσης, δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσμαυτα της θετικής πορείας.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης που προωθεί η κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι θα συμβάλλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και είπε ότι αφορά σε μέτρα για το 2019 και μέτρα για το 2020.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και όσον αφορά στο 2019, είναι η μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από 24% στο 13% και μετάταξη όλων των τροφίμων στον συντελεστή του 13%, η μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από 13% στο 6% και η κατανομή της 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ (με βάση τις σημερινές δυνατότητες της οικονομίας) που αντιστοιχεί στο δώρο του Πάσχα.

Σε ό,τι αφορά το 2020, τα μέτρα είναι αξίας 1,3 δισ. ευρώ, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας - Τσακαλώτος, Συνέντευξη Τύπου, Ζάππειο
© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
Τσίπρας - Τσακαλώτος, Συνέντευξη Τύπου, Ζάππειο

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε, στο πλαίσιο αυτό, την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ.

Σήμερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργίς, είναι 2% η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 και θα γίνει 0%, ήτοι θα καταργηθεί. Είναι 5% για εισοδήματα έως 30.000, θα γίνει 2%. Είναι 6,5% για έως 40.000, θα γίνει 4%. Είναι 7,5% για εισοδήματα έως 65.000 θα γίνει 6%. Είναι 9% για εισοδήματα έως 220.000, θα γίνει 8%. 

Από το 2020, ακόμη προβλέπεται, αύξηση του συντελεστή της απόσβεσης νέων επενδύσεων στο 150%.

Ακόμη, ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνεται και η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων για την πρόσληψη νέων εργαζομένων (στο 80% για νέους έως 25 ετών και 25% για νέους έως 29 ετών). 

Από το 2020, το πακέτο προβλέπει, ακόμη τη μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 11%, με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται και η εφαρμογή μιας σειράς στοχευμένων μέτρων, από την 1η Ιανουαρίου του 2020, για τους κατοίκους των νησιών και τις ορεινές περιοχές

Ειδικότερα, θα εφαρμοστεί η μείωση του φόρου εισοδήματος για νησιά έως 3.000 κατοίκους και μείωση ΕΝΦΙΑ σε νησιά έως 1.000 κατοίκων. Ακόμη, μεταξύ των μέτρων προβλέπεται και η μείωση του κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές (Α' και Β').

Για τους αγρότες μειώνεται ο φόρος συνεταιρισμών στο 10% και προβλέπεται έκπτωση 10% για συνεταιρισμένους αγρότες.

Ακόμη, για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, θα υπάρξει έκπτωση τόκων.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται επαναφορά του μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα, όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και άλλων κυβερνητικών στελεχών, με στόχο τον καθορισμό του ακριβούς μίγματος του πακέτου μέτρων.

Πώς θα γίνει η χορήγηση της 13ης σύνταξης

Εξηγώντας πώς θα γίνει η χορήγηση της 13ης σύνταξης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ανακοίνωσε τα εξής:

Για συντάξεις έως 500 ευρώ, οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 100% της σύνταξης που λαμβάνουν, δηλαδή μια νέα ολόκληρη σύνταξη.

Για συντάξεις από 501 έως 600 ευρώ, θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 70% της σύνταξης που λαμβάνουν.

Για συντάξεις από 601 έως 1.000 ευρώ, θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 50% της σύνταξης που λαμβάνουν.

Για τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το 30% της σύνταξης που λαμβάνουν.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε η ίδια, η 13η σύνταξη αναμένεται να βοηθήσει 2,5 εκατ. πολίτες (αφορά όλους τους συνταξιούχους) και είναι μόνιμου χαρακτήρα.

 

Tags:
μείωση ΦΠΑ, νέα, ειδήσεις σήμερα, ειδήσεις, Επιδόματα, παροχές, φοροελαφρύνσεις, εστίαση, σύνταξη, ενέργεια, Μέτρα, ΦΠΑ, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK