16:14 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της και να απέχει πλήρως από κάθε απειλή χρήσης βίας ή παράνομες μονομερείς ενέργειες, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες διεκδικήσεις.

Κάλεσμα προς την Τουρκία να «σεβαστεί τις υποχρεώσεις της» και να απέχει από «παράνομες μονομερείς ενέργειες» απευθύνει το υπουργείο Εξωτερικών

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ, γινόταν λόγος για προσπάθειες κατάχρησης διεθνών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, από μέρους της Ελλάδας, αλλά και αίτημα της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση νησιών του ανατολικού Αιγαίου.  

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και όσον αφορά συγκεκριμένα στην απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Α. Γεννηματά, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «η επίκληση απαράδεκτων και αβάσιμων διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή της Συμμαχίας».

«Παρόμοιες διεκδικήσεις δεν έχουν κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν απαντηθεί καταλλήλως και επανειλημμένως», υπογραμμίζεται. 

Η ανακοίνωση συνεχίζει:  «Υπενθυμίζουμε στην Τουρκία ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά και αδιαμφισβήτητα από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, από την οποία ωστόσο, η Τουρκία, ως μη συμβαλλόμενο μέρος δεν αντλεί κανένα δικαίωμα».

«Εξάλλου, επί τη βάσει των όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ και έναντι οιουδήποτε να απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της», τονίζεται ακόμη.

«Περαιτέρω, η Τουρκία προβάλλει εξίσου αβάσιμους ισχυρισμούς ως προς τη θεσμική λειτουργία του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή των δραστηριοτήτων του στο Αιγαίο, την ανάπτυξη των οποίων αδικαιολογήτως παρακωλύει», συμπληρώνει το υπουργείο Εξωτερικών. 

«Καλούμε την Τουρκία, να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το αρ. 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτων, αλλά και το αρ 2 παρ. 4 της Χάρτας των ΗΕ και να απέχει πλήρως από κάθε απειλή χρήσης βίας ή παράνομες μονομερείς ενέργειες. Προϋπόθεση της σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας παραμένει η απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης ως αυτό ισχύει και όχι ως επιθυμεί αυθαίρετα να το ερμηνεύει η Τουρκία, μόνη σε όλο τον κόσμο», υπογραμμίζει και καταλήγει: «Σε αυτό το πλαίσιο και μόνο μπορεί και πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος».

Tags:
Υπουργείο Εξωτερικών, Ανατολικό Αιγαίο, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK