ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Η Ελληνική Δημοκρατία είναι, με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει, στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας κι ανάλογα θα πρέπει να είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Παράνομες χαρακτήρισε τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της πρώτης ημέρας εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι «από πλευράς εθνικών συμφερόντων, το κρισιμότερο σημείο συζήτησης ήταν αυτό που αφορούσε στις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Κυπριακή Δημοκρατία τοποθετήθηκε αναλυτικά. Εμείς και άλλοι, π.χ. οι Γάλλοι, στηρίξαμε την παρέμβαση αυτή».

Όπως συμπλήρωσε, στη δική του τοποθέτηση είπε ότι «εδώ υπάρχει ταυτόχρονα ένα θέμα νομιμότητας, το οποίο είχε τεθεί ήδη από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 που ζητούσε εντελώς ξεκάθαρα από την Τουρκία να μην προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες και σε δικές της αποκλειστικά ερμηνείες για το δίκαιο της θάλασσας, που κανείς άλλος δεν ακολουθεί».

«Πέρα από αυτό το θέμα νομιμότητας, έχουμε ένα θέμα αξιοπιστίας. Τι γίνεται από τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί αυτή η παρανομία; Πώς θα ανταποκριθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση;», διερωτήθηκε.

Τόνισε, δε, πως «δήλωσα το αυτονόητο, ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι, με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει, στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας κι ανάλογα θα πρέπει να είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Αυτό το μήνυμα νομίζω ότι έγινε δεκτό από όλους, ομόφωνα, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση, ακριβώς γιατί αντανακλά προηγούμενες αποφάσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων. Εξακολουθούμε να είμαστε σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών μας», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Για τη Βενεζουέλα, ανέφερε πως «ακολουθούμε, όπως πάντα, την ευρωπαϊκή θέση, ότι δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση μέσω προεδρικών εκλογών σε μία πάρα πολύ πονεμένη κοινωνία. Οπωσδήποτε, δεν είναι ευρωπαϊκές οι λύσεις που αναφέρονται σε εξωτερική επέμβαση είτε σε στρατιωτική επέμβαση».

Σχετικά:

Μήνυμα Βερολίνου σε Άγκυρα: Να σεβαστεί την κυπριακή ΑΟΖ και να αποφύγει κλιμάκωση
Το οικόπεδο «7» της κυπριακής ΑΟΖ εποφθαλμιούν Total και ΕΝΙ
Αναστασιάδης για κυπριακή ΑΟΖ: Πρώτα εξάντληση των διπλωματικών μέσων, μετά άλλες ενέργειες
Tags:
Βενεζουέλα, Κύπρος, Κυπριακή ΑΟΖ, Τουρκία, ΕΕ, Γιώργος Κατρούγκαλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK