21:48 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Συνάντηση με τον Σι Τζιπίνγκ είχε ο Προκόπης Παυλόπουλος στο Πεκίνο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, με τον κ. Παυλόπουλο να θέτει επί τάπητος εθνικά θέματα, όπως για την κυπριακή ΑΟΖ.

Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Ελλάδας, Προκόπης Παυλόπουλος, όπου και είχε συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζιπίνγκ, στο Μέγαρο του Λαού, στο Πεκίνο.

Ο Σι Τζιπίνγκ υποδέχτηκε τον Έλληνα πρόεδρο στην είσοδο του Μεγάρου του Λαού. Μαζί επιθεώρησαν τιμητικό άγημα της Προεδρικής Φρουράς της Κίνας. Την ίδια στιγμή, έξω από το Μέγαρο, δεκάδες μαθητές και μαθήτριες κρατώντας σημαίες της Ελλάδας και της Κίνας υποδέχτηκαν τους δύο ηγέτες.

Στη συνέχεια, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για σειρά θεμάτων. Συγκεκριμένα επί τάπητος τέθηκαν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, με τους προέδρους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πορεία τους, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ. Ο κ. Παυλόπουλος έθεσε, επίσης, στον Κινέζο ομόλογό του, τα εθνικά θέματα, για τα οποία ο Σι Τζιπίνγκ εξέφρασε τη στήριξή του, όπως ανέφερε το ίδιο Μέσο. Τέλος, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου των πολιτισμών.

Μετά τη συνάντηση, ο Σι Τζιπίνγκ παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμή του Έλληνα πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Παυλόπουλος: Επιδιώκουμε τις καλύτερες κατά το δυνατόν σχέσεις με την Κίνα

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την επιδίωξη της Ελλάδας για τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με την Κίνα, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις με τον Σι Τζιπίνγκ «μου έδωσαν την δυνατότητα να εκθέσω τις θέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Κίνα, αλλά και με τις σχέσεις της Κίνας γενικότερα».

«Γιατί εμείς οι Έλληνες, όπως εξήγησα στον Κινέζο πρόεδρο, βλέπουμε την Ελλάδα ως μέρος της διεθνούς κοινότητας, ως εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε και ως προς τις σχέσεις μας με την Κίνα. Κατέστησα σαφές ότι επιδιώκουμε τις καλύτερες κατά το δυνατόν σχέσεις με την Κίνα, πάντοτε όμως με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το πλαίσιο το ευρωπαϊκό για τις ίδιες σχέσεις», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Πρόσθεσε πως είναι «προς όφελος, και της Κίνας και της Δύσης και της Ευρώπης να συνεργασθούν πάνω σ΄ αυτή την κατεύθυνση, γιατί αυτή η οικονομική συνεργασία θα είναι η βάση για μια ευρύτερη συνεργασία και συνδημιουργία σε διεθνές επίπεδο, κάτι το οποίο έχουμε ανάγκη όλοι».

Ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε πως βάση της συνεργασίας πρέπει να είναι ο «Διάλογος των Πολιτισμών» και χαρακτήρισε «λάθος» το να πιστεύουμε ότι υπάρχει «σύγκρουση Πολιτισμών». Αυτό που υπάρχει, συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, είναι «έλλειψη επικοινωνίας» που «εμείς, οι Έλληνες, θέλουμε να αποκαταστήσουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε», καλύτερο εκ των οποίων είναι «ο Διάλογος των Πολιτισμών».

«Μέσα απ' αυτό τον Διάλογο των Πολιτισμών, μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουμε πολύ περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν, από εκείνα τα οποία μας χωρίζουν».

Ο κ. Παυλόπουλος εξήγησε ότι μίλησε στον Σι Τζιπίνγκ για τα «εθνικά μας θέματα» τα οποία θέτουμε στη βάση της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος, εξήγησα ότι η λύση του Κυπριακού με βάση το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου, όπως επίσης η υπεράσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου -που είναι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στην ουσία συνιστούν επιταγές σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Και νομίζω, χωρίς να θέλω να υπερβάλλω προς αυτή την κατεύθυνση, ότι υπάρχει κατανόηση από την πλευρά της Κίνας, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, όταν μάλιστα αυτή την ώρα έχουμε την κατανόηση και από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών και ΝΑΤΟ και από πλευράς ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Tags:
ΑΟΖ, Κυπριακή ΑΟΖ, Κυπριακό, Πεκίνο, Κίνα, Προκόπης Παυλόπουλος, Σι Τζινπίνγκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK