07:52 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Συνάντηση Γιώργου Κατρούγακλου - Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τετ α τετ Κατρούγκαλου - Τσαβούσογλου στο Ελσίνκι (Φωτογραφία)

© AP Photo /
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Συνάντηση είχαν σήμερα στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, και της Τουρκίας, Μεβλούτ Νταβούτογλου, υπό τη σκιά και της έντασης λόγω τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνάντηση είχαν σήμερα το βράδυ στο Ελσίνκι, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέφερε με τον πιο απόλυτο τρόπο στον Τούρκο ομόλογό του την καταδίκη της χώρας μας για τις μονομερείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ζητώντας του να σταματήσουν.

«Μετέφερα με τον πιο απόλυτο τρόπο την καταδίκη μας για τις μονομερείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και του ζήτησα να σταματήσουν», επεσήμανε ο υπουργός.

​Ερωτηθείς από δημοσιογράφο μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως συζητήθηκε παράλληλα η «ανάγκη να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο, να διακοπούν και εκεί οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Εκεί, σε αυτό το πεδίο, όπως είχαν συμφωνήσει και οι δύο ηγέτες κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, έχει συμφωνηθεί η ενεργοποίηση συζητήσεων μεταξύ κλιμακίων στρατιωτικών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Και επιβεβαιώσαμε την ανάγκη να ενεργοποιηθούν ξανά τα κλιμάκια αυτά τα οποία θα έχουν συνάντηση τη Δευτέρα στην Αθήνα».

«Επομένως, προφανώς δεν ήταν μια συνάντηση που επεδίωκε να βρεθεί μόνιμη λύση. Επαναλήφθηκαν οι γνωστές θέσεις των δύο πλευρών και όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, βασικός σκοπός της συνάντησης ήταν να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο για να μην προκύψει ατύχημα, κάτι που καμιά από τις δύο πλευρές δε θα θέλει», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Tags:
Γιώργος Κατρούγκαλος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία, Ελσίνκι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK