ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι η πρόοδος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας και η έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ, εξαρτώνται άμεσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία συναντήθηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πειραιώς και όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επί τάπητος τέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τη μειονότητα.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τη συμπαράστασή του στα αιτήματα των ομογενών.

Διαμήνυσε, δε, ότι η πρόοδος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας και η έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, εξαρτώνται από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και ιδιαίτερα από την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών της και την κατάργηση των λεγόμενων «μειονοτικών ζωνών».

Επέμεινε, εξάλλου, ότι αυτά αποτελούν και ρητές δεσμεύσεις της Αλβανίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε πως «στον νέο νόμο που θα φέρει η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε αντικατάσταση του νόμου Κατρούγκαλου, θα διορθώσει τις άδικες για τους ομογενείς μας στην Αλβανία πρόνοιες της σημερινής νομοθεσίας που δημιουργούν προσκόμματα στη θεμελίωση πλήρους δικαιώματος εθνικής σύνταξης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι επιθυμεί προσεχώς να επισκεφθεί τις περιοχές στις οποίες κατοικεί η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

Το Σάββατο, Έλληνες ομογενείς της Αλβανίας είχαν καταγγείλει τον βανδαλισμό και την καταστροφή των δίγλωσσων (σ.σ. ελληνόγλωσσων και αλβανόφωνων) πινακίδων στον δήμο Φοινίκης.

Υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση των πινακίδων ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη. Είχε προηγηθεί η αφαίρεσή τους από την αλβανική κυβέρνηση, η οποία επικαλέστηκε λόγους οδικής ασφάλειας και έλλειψης των σχετικών αδειών.

Η αφαίρεσή τους είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Ελλήνων ομογενών, όπως και της ελληνικής κυβέρνησης, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις.

Εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία είχαν συνάντηση προ ολίγων ημερών και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Αλβανία, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μειονότητα, καθώς και η ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας.

Σχετικά:

Με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία συναντήθηκε ο Τσίπρας
Στόχος βανδάλων οι ελληνόγλωσες πινακίδες στην Αλβανία
Tags:
Νέα Δημοκρατία, ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ένταξη, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ, Αλβανία, ομογένεια, ομογενής, μειονότητα, ελληνική μειονότητα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK