08:21 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο Αλέξης Τσίπρας

Άγνωστο διάλογο με τη Μέρκελ για τη Βόρεια Μακεδονία αποκάλυψε ο Τσίπρας στους Financial Times

© Φωτογραφία : Aris Oikonomou/SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Δεν πιστεύω ότι η Άνγκελα με πίστεψε, αλλά απέδειξα ότι το εννοούσα αυτό που έλεγα όταν οι εξελίξεις στα Σκόπια έδειξαν ότι υπάρχει μία ευκαιρία» πρόσθεσε αναφερόμενος στην ανάδειξη στην εξουσία του Ζόραν Ζάεφ.

Στις επερχόμενες εκλογές, την οικονομία, τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την Αλβανία αναφέρεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στου Financial Times.

«Ο Γκρούεφσκι ήταν τύπος που δεν ήθελε ποτέ να διαπραγματεύεται» σχολιάζει ο κ. Τσίπρας. «Θυμάμαι όταν πήγα στο Βερολίνο, συνάντησα την καγκελάριο (Άνγκελα) Μέρκελ. Συζητήσαμε για ώρα την οικονομική κρίση, το έλλειμμα και άλλα. Αποφασίσαμε να συζητήσουμε για την εξωτερική πολιτική και της είπα “θέλω να λύσω αυτό το ζήτημα, ακόμα και με τον Γκρούεφσκι. Θα προσπαθήσω να τον προκαλέσω να κάτσει μαζί μου στο τραπέζι. Αν δεν θελήσει θα τον κατηγορήσω (ότι δεν θέλει λύση)».

«Μου απάντησε “δεν σε πιστεύω”. Τη ρώτησα γιατί. Μου είπε “γιατί όλοι οι προκάτοχοί σου δεν ήθελαν ούτε να ανοίξουν αυτή την υπόθεση, ειδικά ο (πρώην πρωθυπουργός Αντώνης) Σαμαράς”».

Συνεχίζει: «Της είπα “η άποψή μου διαφέρει. Η γνώμη μου είναι ότι η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει αν καταφέρει να λύσει τις διαφορές με τους βόρειους γείτονές της. Η Ελλάδα έχει αρκετές διαφορές με τους γείτονες στα ανατολικά, δεν θέλουμε περισσότερα προβλήματα με τους βόρειους γείτονές μας, ειδικά αν πρόκειται για χώρες που πιστεύω ότι δεν είναι απειλή για την Ελλάδα”».

«Δεν πιστεύω ότι η Άνγκελα με πίστεψε, αλλά απέδειξα ότι το εννοούσα αυτό που έλεγα όταν οι εξελίξεις στα Σκόπια έδειξαν ότι υπάρχει μία ευκαιρία» πρόσθεσε αναφερόμενος στην ανάδειξη στην εξουσία του Ζόραν Ζάεφ.

«Φαινόταν ότι η μόνη διαφορά ήταν το όνομα. Αλλά δεν ήταν το όνομα, ήταν η ιστορία μας και η ταυτότητά μας. Αυτό το έκανε πολύ δύσκολο» σημειώνει.

Το λογικό επόμενο βήμα θα ήταν η αντιμετώπιση των διαφορών στις Ελληνο-αλβανικές σχέσεις σημειώνει η εφημερίδα.

Όπως αναφέρουν οι F.T. ο Τσίπρας είπε ότι έχει εξηγήσει στον Έντι Ράμα, τον Αλβανό πρωθυπουργό, ότι τα Τίρανα πρέπει να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Ελλήνων, αλλιώς η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας θα κλείσει.

Αν η Αλβανία τηρήσει τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα «η Ελλάδα και εγώ προσωπικά θα στηρίξω την απόφαση τον Ιούνιο για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσουν τις διαδικασίες. Αλλά δεν θα διακινδυνεύσουμε την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας, αν έχει υπάρξει πρόοδος, αυτό θα ήταν άδικο».

Σε σχέση με τις εκλογές επανέλαβε τον στόχο του αυτές να γίνουν τον Οκτώβριο και εκτίμησε πως η πάροδος του χρόνου θα επιτρέψει στους πολίτες να διαπιστώσουν τα οφέλη της οικονομικής ανάκαμψης στην καθημερινότητά τους, οδηγώντας σε επιβράβευση για την Κουμουνδούρου.

«Κάθε ημέρα που περνά, νομίζω ότι οι άνθρωποι κατανοούν στις ζωές τους ότι η κατάσταση έχει αλλάξει», αναφέρει, καθώς η χώρα απέχει λίγες ημέρες από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές.

«Το να περιμένω είναι κέρδος για εμένα, διότι κάποιες φορές υπάρχει χρονική διαφορά […] ανάμεσα σε κρίσιμες αποφάσεις και το [πότε] οι πολίτες αναγνωρίζουν τις αλλαγές, ειδικά στην οικονομία».

«Δεν σκέφτομαι να χάσω τις εκλογές, σκέφτομαι πώς να κερδίσω τις εκλογές», υπογραμμίζει.

Συνεχίζει αναφερόμενος σε ένα ρητό που λέει «αν ο στρατιώτης πάει στη μάχη για να χάσει, είναι καλύτερο να μην πάει στη μάχη... Δεν γεννήθηκα για να είμαι πρωθυπουργός. Δεν είμαι από πολιτική οικογένεια. Έγινα ο νεότερος πρωθυπουργός στην ελληνική ιστορία, στην ηλικία των 40 ετών».

Σημειώνει ακόμα ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό της τάξης του 2,2 έως 2,4% παρά την επιβράδυνση σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ενώ η προοπτική καλής σεζόν για τον τουρισμό και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης καταδεικνύουν πως «είναι πιθανότερο να υπάρξουν θετικές εκπλήξεις παρά αρνητικές» τους επόμενους μήνες.

Tags:
εκλογές 2019, ευρωεκλογές, ευρωεκλογές 2019, Άνγκελα Μέρκελ, συμφωνία των Πρέσπων, Financial Times, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK