14:51 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

Παυλόπουλος: Δεν θα αποδεχθούμε παραβιάσεις του δικαίου της θάλασσας

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την πάγια στάση Ελλάδας και Κύπρου να μην αποδεχθούν με κανέναν τρόπο παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας από την Τουρκία, υπενθύμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Στα Κύθηρα βρίσκεται για τις εκδηλώσεις εορτασμού της 155ης Επετείου της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Με αφορμή την πρόσφατη προκλητικότητα της Τουρκίας ο κ. Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας.

«Δεν πρόκειται ν' αποδεχθούμε, κατ' ουδένα τρόπο, παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας -κατά τη Συνθήκη του Montego Bay του 1982, η οποία δεσμεύει την Τουρκία με τη μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου- πολλώ μάλλον, όταν κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σ' ένα εξαιρετικά αρνητικό και επικίνδυνο προηγούμενο αμφισβήτησης της in concreto Διεθνούς Νομιμότητας και από άλλα κράτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα σημείωσε πως οι Έλληνες θεωρούν τη χώρα αναπόσπαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας και βασικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκουμε τη φιλία και καλή γειτονία με όλα τα κράτη της περιοχής, ενώ ευνοούμε, εμπράκτως, την ευρωπαϊκή προοπτική όσων από αυτά δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας. Όμως αυτή η φιλία, η καλή γειτονία και η ευρωπαϊκή προοπτική έχουν ως θεμελιώδη προϋπόθεση τον, εκ μέρους τους, πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου», ξεκαθάρισε.

Ακόμη υπογράμμισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση δεν νοούνται από πλευράς Ελλάδας, ουδεμίας μορφής εκπτώσεις ή υποχωρήσεις.

«Επισημαίνω δε -και αυτή η επισήμανση απευθύνεται ιδίως προς την γείτονα Τουρκία- ότι ο ως άνω σεβασμός συνεπάγεται και τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό των Συνόρων, του Εδάφους, της Κυριαρχίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας, προσθέτοντας και το εξής αυτονόητο: Ότι ουδείς μπορεί να παραβλέπει ότι πρόκειται και για Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας τέλος για τους υψηλούς συμβολισμούς των Κυθήρων από αρχαιοϊστορική άποψη, υπενθύμισε τα πολύτιμα στοιχεία από την έρευνα των ευρημάτων του Ναυαγίου των Αντικυθήρων και του περίφημου Μηχανισμού των Αντικυθήρων, καθώς και την προσφορά τους στη νεότερη ιστορία του Έθνους.

Σχετικά:

Μήνυμα Βερολίνου σε Άγκυρα: Να σεβαστεί την κυπριακή ΑΟΖ και να αποφύγει κλιμάκωση
Λονδίνο: Να μην προβεί σε γεώτρηση η Άγκυρα στην «υπό αμφισβητούμενη κυριαρχία» περιοχή
Στρατιωτική συνεργασία Γαλλίας - Κύπρου και μήνυμα στήριξης από το Παρίσι για την ΑΟΖ
Tags:
Τουρκία, Κύθηρα, διεθνές δίκαιο, Δίκαιο της Θάλασσας, Προκόπης Παυλόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK