14:52 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ελλάδα δεν ήθελε η διαπραγμάτευση για το Brexit να έχει «τιμωρητικά χαρακτηριστικά» και να στέλνεται μήνυμα πως «όποια χώρα φεύγει από την ΕΕ τιμωρείται», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση με τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε τη σημασία της ενότητας των 27 κρατών — μελών της Ένωσης και της καλής συμφωνίας σε επίπεδο Ε.Ε. για το Brexit, χωρίς η διαπραγμάτευση να έχει τιμωρητικά χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπαρνιέ έγινε δεκτός και στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για μια «πολύ αναλυτική και ειλικρινή» συζήτηση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ώστε να «διασφαλίσει ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα γίνεται σε ένα πλαίσιο διαφάνειας, σεβασμού στο ευρωπαϊκό δίκαιο και των κοινών συμφερόντων των κρατών μελών».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήρε την προσπάθεια του κ. Μπαρνιέ, τονίζοντας ότι «προσπάθησε με κάθε τρόπο να έχουμε μια συμφωνία και πράγματι έχουμε μια καλή συμφωνία» η οποία, όπως εκτίμησε, «είναι η μοναδική που μπορεί, αυτή τη στιγμή, να γίνει αποδεκτή για να αποφύγουμε το χειρότερο δυνατό σενάριο που είναι το σενάριο του no deal, της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας χωρίς συμφωνία».

«Εμείς από την αρχή δεν θέλαμε η διαδικασία της διαπραγμάτευσης να έχει τιμωρητικά χαρακτηριστικά, δεν θέλαμε το μήνυμα να είναι ότι όποια χώρα φεύγει από την ΕΕ τιμωρείται», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. Πρόσθεσε ότι «αυτό που θέλουμε είναι τα κράτη-μέλη να παραμένουν στην ΕΕ ακριβώς γιατί θεωρούν ότι το ευρωπαϊκό όνειρο είναι ένα όνειρο το οποίο πρέπει να υπηρετούμε για το καλό των λαών και των πολλών».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει «μία τέτοια συμφωνία που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των 27 αλλά, και στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, και τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Παρόλα αυτά, παρατήρησε ότι «βεβαίως οποιοσδήποτε φεύγει από ένα club δεν μπορεί να έχει τα δικαιώματα που έχουν αυτοί που είναι εντός».

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την αλληλεγγύη στην Ιρλανδία και στην Κύπρο. «Η αλληλεγγύη είναι κάτι που χρειαζόμαστε: Από το μεταναστευτικό, για παράδειγμα, που όλες οι χώρες θα πρέπει εφόσον είναι μέλη της ΕΕ να έχουν σεβασμό στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, αλλά και όπως είδαμε τελευταία με την Κύπρο, γιατί η Κύπρος χρειάζεται κι αυτή την αλληλεγγύη των "27" της οποίας της την έδωσαν. Και θα πρέπει έτσι να συνεχίζει να γίνεται και στο επίπεδο του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου που αποτελεί τη βάση κάθε διμερούς και πολυμερούς σχέσης», είπε.

Από την πλευρά του, ο Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Κατρούγκαλο και το ελληνικό ΥΠΕΞ για την υποστήριξη και εμπιστοσύνη που έχουν δείξει, ενώ χαρακτήρισε «δύσκολη» τη διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Είπε ότι το Brexit είναι μια κατάσταση «lose lose» χωρίς «καμία προστιθέμενη αξία».

«Σεβόμαστε όμως την απόφαση της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού και εργαζόμαστε με την υποστήριξη και της Ελλάδας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν και τις ανησυχίες των επιχειρήσεων και των πολιτών καθώς υπάρχουν πολλοί Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία —και το αντίστροφο- τα δικαιώματα των οποίων πρέπει να γίνουν σεβαστά», τόνισε.

Εξήγησε ότι εργάζονται για να διασφαλίσουν «τα δικαιώματα τόσο της ΕΕ όσο και για να επιτύχουμε ένα Brexit το οποίο θα γίνει με συντεταγμένο τρόπο, αλλά και για να δημιουργήσουμε μία νέα σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μία πολύ μεγάλη χώρα, μία φίλη χώρα, ένας γείτονας, εταίρος και σύμμαχος και αυτή την εταιρική σχέση οφείλουμε να σταθεροποιήσουμε. Και με την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι έχουμε συζητήσει τις προϋποθέσεις γι' αυτή τη νέα εταιρική σχέση. Αλλά προϋπόθεση γι' αυτή τη βάση εμπιστοσύνης είναι η συμφωνία αποχώρησης να επικυρωθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο», παρατήρησε

«Περιμένουμε τη νέα ψηφοφορία που θα λάβει χώρα στις αρχές Ιουνίου και είναι θέμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναλάβει την ευθύνη», κατέληξε.

Tags:
Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ευρώπη, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK