ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι συζητήσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου με εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, επικεντρώθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις και σε ζητήματα που αφορούν τη μειονότητα και τον ελληνοαλβανικό διάλογο.  

Συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικής εθνικής μειονότητας (ΕΕΜ) στην Αλβανία είχε τη Δευτέρα και την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος

Ειδικότερα τη Δευτέρα συναντήθηκε με τον Βαγγέλη Τάβο του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης (LSI) και τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε, και την Τρίτη με τον Γενικό Πρόεδρο της «ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑΣ», Βασίλη Κάγιο, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αντιπρόεδρο της Οργάνωσης, Γιώργο Τζομάκα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις και σε ζητήματα που αφορούν στην ελληνική εθνική μειονότητα και τον ελληνοαλβανικό διάλογο.  

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά το αίτημα της ΕΕΜ για διασφάλιση του δικαιώματος ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού των μελών της σε ολόκληρη την αλβανική επικράτεια, χωρίς αυτό να συναρτάται – όπως συμπλήρωσε – «με τα ημιτελή και συχνά αναξιόπιστα, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, στοιχεία των αλβανικών ληξιαρχείων».

Στο ίδιο πλαίσιο, αποδόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της απογραφής πληθυσμού του 2020, που σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, πρέπει στην πράξη να διασφαλίσει το δικαίωμα του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού. Εν προκειμένω, τονίστηκε η ανάγκη να μην επαναληφθεί  η πολιτική της απογραφής του 2011.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, επίσης, την ενεργή υποστήριξη της Ελλάδας στην προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των ομογενών στην Αλβανία, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, και μετά τη δημοσίευση πρόσφατων αποφάσεων του αλβανικού Υπουργικού Συμβουλίου, υπογράμμισε πως η Ελλάδα αναμένει την ταχεία και αποτελεσματική παροχή δυνατότητας στους ομογενείς να εγγράψουν τις περιουσίες τους.

Αναφορικά με τα ζητήματα παιδείας, τονίστηκε η σημασία της πιστής εφαρμογής των συμφωνηθέντων στην 5η Συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την εξέταση των σχολικών εγχειριδίων και συγκεκριμένα η απάλειψη μη αποδεκτών αναφορών αλβανικών σχολικών εγχειριδίων.

Επίσης, εκφράστηκε η ανάγκη το αλβανικό κράτος να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την έγκαιρη έκδοση των σχολικών εγχειριδίων προς χρήση των ομογενών μαθητών αλβανικών δημόσιων μειονοτικών σχολείων το σχολικό έτος 2019-2020.

Σε συνέχεια των παραπάνω, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, οι ομογενείς πολιτικοί τόνισαν τη σημασία λειτουργίας ενός ακόμα ελληνο-αλβανικού σχολείου. Εν προκειμένω, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι κατανοεί απολύτως την ανάγκη και ότι έχουν ήδη ληφθεί οι αποφάσεις για να δρομολογήσει το υπουργείο τις εξελίξεις και κινήσει τις σχετικές διαδικασίες, σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕΜ αναφέρθηκαν και στην ανάγκη τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε περιοχές όπου παραδοσιακά διαβιούν τα μέλη της. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ήδη υπό εξέταση προγράμματα Interreg δίδουν την ευκαιρία συνεργασίας μεταξύ μονάδων τοπικής αυτοδιοίκησης δύο χωρών και, εάν αξιοποιηθούν κατάλληλα μπορεί να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην Αλβανία, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ελληνικής μειονότητας.

Συζητήθηκε επίσης και το ζήτημα των Δημοτικών Εκλογών στην Αλβανία υπό το φως και των εκεί πολιτικών εξελίξεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, επισημάνθηκε ότι η πρόσφατη απόφαση της αλβανικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής δεν έχει νομικό έρεισμα καθώς επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλισθεί η πολιτική εκπροσώπηση της ελληνικής εθνικής μειονότητας στις Δημοτικές Εκλογές στην Χειμάρρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας συνδέεται άμεσα με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι, κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Εργασίας, θα συμπεριληφθεί στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών διάταξη που θα ικανοποιεί το αίτημα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να εξαιρεθούν τα μέλη της από τις υποχρεώσεις διαρκούς διαμονής στη χώρα για την καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Σχετικά:

Συνάντηση Μητσοτάκη με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία
Με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία συναντήθηκε ο Τσίπρας
Στόχος βανδάλων οι ελληνόγλωσες πινακίδες στην Αλβανία
Προειδοποίηση Κατρούγκαλου σε Αλβανία για τη μειονότητα
Tags:
Γιώργος Κατρούγκαλος, ελληνική μειονότητα, ομογένεια, ομογενής, Αλβανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK