19:14 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ψήφος σε κάλπη

Ευρωεκλογές 2019: Πότε ξεκινά η απαγόρευση μετάδοσης δημοσκοπήσεων και πολιτικών διαφημίσεων

© Φωτογραφία : Nick Paleologos / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ευρωεκλογές 2019 (265)
0 10
Βρείτε μας

Από το Σάββατο μέχρι και την Κυριακή στις 19:00 απαγορεύεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς να μεταδίδουν δημοσκοπήσεις και πολιτικές διαφημίσεις για τις ευρωεκλογές 2019.

Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ευρωεκλογές 2019 και τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής, 26 Μαΐου, ολοκληρώνεται και η δυνατότητα προβολής και μετάδοσης δημοσκοπήσεων και προεκλογικών διαφημίσεων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Τα σχετικά θέματα καθορίζονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στις 15 Μαΐου 2019 (ΦΕΚ 1698/Τεύχος Β’).

Συγκεκριμένα, προβλέπεται απαγόρευση μετάδοσης δημοσκοπήσεων και ερευνών μία ημέρα πριν τις ευρωεκλογές, δηλαδή το Σάββατο, μέχρι τις 19:00 την Κυριακή, ημέρα των εκλογών.

Αντίστοιχα, απαγορεύεται η μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων, συγκεντρώσεων ή πολιτικών εκδηλώσεων των κομμάτων και εκπομπών προεκλογικού διαλόγου το Σάββατο, πριν τις εκλογές και την Κυριακή μέχρι τις 19:00. Από την απαγόρευση μετάδοσης, εξαιρούνται οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Αρμόδιο για την τήρηση των κανόνων είναι το ΕΣΡ.

Αναλυτικά, οι επίμαχες διατάξεις της ΚΥΑ αναφέρουν:

- Για δημοσκοπήσεις: «Η ΕΡΤ Α.Ε. και οι ιδιωτικοί ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί επίγειας μετάδοσης, καθώς και οι φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου υποχρεούνται να μην μεταδίδουν ή αναμεταδίδουν οποιαδήποτε δημοσκόπηση ή αποτέλεσμα δημοσκόπησης, πανελλήνιου ή τοπικού χαρακτήρα, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν διενεργείται αυτή ή σχολιασμός αυτής, σχετικά με τις πολιτικές τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης για πολιτικά κόμματα, πολιτικές θέσεις και πρόσωπα ή άλλα ζητήματα που συνδέονται με το αντικείμενο των εκλογών της παρούσας απόφασης μία (1) ημέρα πριν την διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναλογούν στην Ελλάδα, και έως την 19η ώρα της ημέρας της ψηφοφορίας.

Κατά τα λοιπά, για την διενέργεια και αναμετάδοση των δημοσκοπήσεων και εν γένει των ερευνών γνώμης στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ισχύουν οι διατάξεις του ν. 3603/2007 (Α’ 188), όπως ισχύει».

- Για διαφημίσεις κομμάτων και πολιτικές εκπομπές: «Κατά την διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, καθώς και κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναλογούν στην Ελλάδα και μέχρι τις 19:00’ δεν επιτρέπεται η μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων και συγκεντρώσεων ή άλλων πολιτικών εκδηλώσεων των κομμάτων, καθώς και η μετάδοση εκπομπών προεκλογικού διαλόγου ή εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα, με εξαίρεση τις δηλώσεις των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που γίνονται κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας».

- Για την τήρηση των κανόνων: «Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) μεριμνά για την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την παρούσα απόφαση και μπορεί να ζητά, για τον έλεγχο αυτό, οποιοδήποτε στοιχείο. Η μη τήρηση των υποχρεώσεων αυτών αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας που διέπει την λειτουργία των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, κατά την έννοια των άρθρων 4 και 8 του ν. 2328/1995 (Α’ 159), καθώς και του άρθρου 12 και της παραγράφου 3 του άρθρου 15 του ν. 2644/1998 (Α’ 233), όπως ισχύουν. Ειδικώς, η μη τήρηση των υποχρεώσεων των παρ. 6 και 7 του παρόντος άρθρου επισύρει τις κυρώσεις του ν. 3603/2007, όπως ισχύει. Το ΕΣΡ μπορεί, στο πλαίσιο των σχετικών ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του, να ζητά από τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς την υποβολή, εντός ευλόγου χρόνου, συγκεκριμένων στοιχείων».

Θέμα:
Ευρωεκλογές 2019 (265)
Tags:
αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές 2019, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΡΤ, κανάλια, δημοσκόπηση, εκλογές, εκλογές 2019, ευρωεκλογές, ευρωεκλογές 2019
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK