22:57 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο

Ευρωεκλογές 2019: Ο μισθός, τα επιδόματα και οι παροχές των ευρωβουλευτών

© Sputnik / Alexey Vitvitsky
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ευρωεκλογές 2019 (265)
0 0 0
Βρείτε μας

Σημαντικό μισθό, αξιοσημείωτα επιδόματα και άλλες παροχές δικαιούνται οι ευρωβουλευτές για το διάστημα που θα εκτελούν τα καθήκοντά τους, αλλά ακόμη και μετά το πέρας της θητείας τους!

Διόλου ευκαταφρόνητες είναι οι απολαβές των ευρωβουλευτών, καθώς πέραν του τετραψήφιου βασικού μισθού, δικαιούνται επιδόματα και ειδικές αποζημιώσεις για να ασκήσουν το έργο τους.

Αναλυτικά, ο μηνιαίος μισθός των ευρωβουλευτών, προ φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ανέρχεται σε 8.757 ευρώ. Μετά την παρακράτηση του φόρου της ΕΕ και των εισφορών, ο μισθός φτάνει τα 6.824 ευρώ. Από κει και πέρα, το κάθε κράτος — μέλος αποφασίζει για τον πρόσθετο εθνικό φόρο.

Όσο για τη σύνταξη, οι ευρωβουλευτές έχουν δικαίωμα σύνταξης γήρατος από την ηλικία των 63 ετών. Το ύψος της φτάνει στο 3,5% επί του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της θητείας και δεν θα υπερβαίνει το 70% συνολικά.

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις, σε αυτές περιλαμβάνονται έξοδα μετακίνησης, αποζημίωση διαμονής και αποζημίωση γενικών εξόδων. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές έχουν λαμβάνειν μερική επιστροφή των ιατρικών εξόδων, αποζημίωση για τη λήξη της θητείας, καθώς και παροχές γραφείων σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο.

Πιο αναλυτικά, οι ευρωβουλευτές δικαιούνται εισιτήριο για μετάβαση στον τόπο της συνεδρίασης (είτε είναι οι Βρυξέλλες είτε το Στρασβούργο. Η Ε.Ε. έχει θεσπίσει ορισμένα όρια, όπως ότι καλύπτεται αεροπορικό εισιτήριο διακεκριμένης θέσης (ή παρόμοιο), σιδηροδρομικό ναύλο πρώτης θέσης ή για αυτοκίνητο, αποζημίωση 0,53 ευρώ ανά χιλιόμετρο της διαδρομής, με ανώτατο όριο τα 1000 χιλιόμετρα, καθώς και κατ' αποκοπή αποζημίωση βάσει της απόστασης και της διάρκειας του ταξιδιού που καλύπτει τις υπόλοιπες δαπάνες του ταξιδιού, όπως διόδια, επιβάρυνση για υπέρβαρες αποσκευές ή τέλη κρατήσεων.

Για τις μετακινήσεις εκτός του κράτους — μέλους που εξελέγησαν, μπορούν να λάβουν επιστροφή των εξόδων ταξιδιού και στέγασης μέχρι 4.454 ευρώ ετησίως.

Για τις δραστηριότητες στο κράτος — μέλος που εξελέγησαν, επιστρέφονται μόνο τα μεταφορικά έξοδα με ανώτατο ετήσιο ποσό που καθορίζεται ανά χώρα.

Επιπλέον, κάθε μέρα από τις επίσημες ημέρες λειτουργίας και συνεδριάσεων, όταν οι βουλευτές είναι παρόντες σε Βρυξέλλες ή Στρασβούργο δικαιούνται «κατ' αποκοπή αποζημίωση» 320 ευρώ την ημέρα για στέγαση και σίτιση. Φυσικά υπό τον όρο ότι θα υπογράψουν στην κατάσταση παρόντων. Όπως περιγράφεται στη σχετική σελίδα του κοινοβουλίου, εάν ένας βουλευτής χάσει πάνω από τις μισές ονομαστικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, η αποζημίωση μειώνεται στο μισό.

Για συνεδριάσεις εκτός της ΕΕ, η αποζημίωση ανέρχεται σε 160 ευρώ με τον όρο και πάλι ο βουλευτής να υπογράψει στην κατάσταση παρόντων. Ωστόσο, τα έξοδα για ξενοδοχεία επιστρέφονται χωριστά.

Πρόβλεψη υπάρχει και για «αποζημίωση γενικών εξόδων» που περιλαμβάνει μισθώματα γραφείων, λογαριασμούς τηλεφώνου, υπολογιστές, τηλέφωνα, διοργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων. Το ύψος της εν λόγω αποζημίωσης φτάνει τα 4.513 ευρώ κάθε μήνα. Και πάλι υπάρχει ο όρος πως η αποζημίωση μειώνεται στο μισό εάν ένας βουλευτής απουσιάζει αδικαιολόγητα τις μισές τουλάχιστον ημέρες των συνόδων της Ολομέλειας σε ένα κοινοβουλευτικό έτος, το οποίο είναι από Σεπτέμβριο έως Αύγουστο.

Για τα ιατρικά έξοδα, οι ευρωβουλευτές δικαιούνται επιστροφή των 2/3.

Επίσης, στο τέλος της θητείας τους στην Ευρωβουλή, οι βουλευτές δικαιούνται μεταβατική αποζημίωση ίση με τον μισθό τους, για έναν μήνα κάθε έτους της θητείας τους. Μέγιστη διάρκεια καταβολής της αποζημίωσης είναι δύο χρόνια. Σε περίπτωση που ο πρώην ευρωβουλευτής αναλάβει θέση σε άλλο κοινοβούλιο ή δημόσιο αξίωμα, τότε ο νέος του μισθός συμψηφίζεται με τη μεταβατική αποζημίωση. Αν ο βουλευτής δικαιούται ταυτόχρονα και σύνταξη λόγω γήρατος και σύνταξη αναπηρίας, δεν μπορεί να εισπράττει αμφότερες αλλά οφείλει να επιλέξει μεταξύ των δύο.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές δικαιούνται εξοπλισμένα γραφεία σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, ενώ μπορούν να χρησιμοποιούν τα επίσημα οχήματα του Κοινοβουλίου κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων όταν βρίσκονται σε μία από τις δύο πόλεις.

Θέμα:
Ευρωεκλογές 2019 (265)
Tags:
ευρωβουλευτές, ευρωεκλογές 2019, ευρωβουλευτής, αποζημιώσεις, ευρωεκλογές, αποζημίωση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρώπη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK