15:17 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Στις ευρωπαϊκές εκλογές της Κυριακής, το Ποτάμι έλαβε 1,52%, η Ένωση Κεντρώων 1,45% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 0,80%. Η κοινή άνοδος και η κοινή κάθοδος των τριών πολιτικών κομμάτων.

Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, Ανεξάρτητοι Έλληνες: Τρία κόμματα εντελώς ετερόκλιτα και διαφορετικά, τα οποία όμως, είχαν μία κοινή κατάληξη: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της Κυριακής έφερε… χαμηλές πτήσεις στα ποσοστά τους.

Οι ευρωπαϊκές εκλογές, ενδεχομένως, αποτέλεσαν το κύκνειο άσμα των παραπάνω πολιτικών σχηματισμών, καθώς τα ποσοστά που εξασφάλισαν δεν εμπνέουν αισιοδοξία και ήδη, λίγα μόλις 24ωρα μετά, έφεραν εξελίξεις.

Το Ποτάμι έλαβε 1,52% και 85.955 ψήφους. Η Ένωση Κεντρώων απέσπασε 1,45% και 82.049 ψήφους, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πήραν μόλις 0,80% και 45.123 ψήφους.

Οι συγκρίσεις με τις προηγούμενες κάλπες (σ.σ. Σεπτέμβριος του 2015) είναι αναπόφευκτες: Ποτάμι 4,09% και 222.166 ψήφους, Ένωση Κεντρώων 3,43% και 186.457 ψήφους, ΑΝΕΛ 3,69% και 20.423 ψήφους.

Μοιραία είναι η σύγκριση και με τις ευρωεκλογές του 2014, όταν το Ποτάμι έλαβε 6,61% και 377.662 ψήφους και οι ΑΝΕΛ 3,46% και 197.837 ψήφους. Από την πλευρά της, βέβαια, η Ένωση Κεντρώων κατέγραψε αύξηση των ποσοστών (σ.σ. 0,64% και 36.804 ψήφους).

Μάλιστα, οι φυγόκεντρες τάσεις, οι οποίες πρωτοπαρουσιάστηκαν τους προηγούμενους μήνες, με τις συνεχείς ανεξαρτητοποιήσεις και «μεταπηδήσεις» βουλευτών, φαίνεται ότι εντείνονται ακόμη περισσότερο, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα λειτούργησε ως επιταχυντής εξελίξεων.

Το Ποτάμι αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρία και προανήγγειλε τη διεξαγωγή συνεδρίου τον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα, η σεναριολογία περί μη συμμετοχής των Ανεξάρτητων Ελλήνων στις επερχόμενες κάλπες, φουντώνει ολοένα και περισσότερο τις τελευταίες ώρες, εν όψει της συνεδρίασης των κομματικών οργάνων τη Δευτέρα.

Ταυτόχρονα, η Ένωση Κεντρώων απώλεσε τα δικαιώματα που απορρέουν από τη σύσταση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς ο Γιώργος Σαρίδης ανεξαρτητοποιήθηκε, οδηγώντας σε διάλυση την Κ.Ο. του κόμματος, για το μικρό διάστημα έως τη λήξη της θητείας της τρέχουσας Βουλής (σ.σ. δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές στις 7 Ιουλίου).

Τι φταίει, όμως, και τα τρία αυτά κόμματα καταβαραθρώθηκαν στις πρόσφατες εκλογές; Ποιος ευθύνεται για τους κοινοβουλευτικούς «τίτλους τέλους»; Μήπως τα αίτια γέννησής τους ταυτίζονται με τα αίτια… διάλυσής τους;

Ένα από τα κοινά στοιχεία αυτών των κομμάτων, συνίσταται στην περίοδο συγκρότησης, παγίωσης και εκτίναξης. Αυτή η περίοδος αφορά την οικονομική κρίση, με εξαίρεση την Ένωση Κεντρώων, η οποία προϋπήρχε της κρίσης, διαθέτοντας, ωστόσο, εξαιρετικά περιορισμένη απήχηση.

«Τα κόμματα αυτά γεννήθηκαν στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης. Μια μερίδα των πολιτών ήθελε να τιμωρήσει το παλαιό πολιτικό σύστημα και σ' αυτή τη φάση της τιμωρίας, όπου κυριαρχούσε ο θυμός και η απογοήτευση, αναζήτησαν εναλλακτικές μορφές έκφρασης» δηλώνει στο Sputnik o επικοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής, Βασίλης Φεύγας.

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2012, οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου έλαβαν 7,51%, εκλέγοντας για πρώτη φορά 20 βουλευτές. Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, κοινοβουλευτική «πρεμιέρα» έκανε και το Ποτάμι, καταλαμβάνοντας 17 έδρες. Λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2015, στη Βουλή εισήλθε και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, με ποσοστό 3,43% και εννέα βουλευτικές έδρες.

«Τα κόμματα αυτά εξάντλησαν τον ρόλο τους και δεν έχουν να προσφέρουν κάτι περισσότερο απ' αυτό που ήδη προσέφεραν στη Δημοκρατία, είτε θετικά είτε αρνητικά» σπεύδει να προσθέσει ο κ. Φεύγας.

Η κατιούσα αυτών των πολιτικών κομμάτων, όπως διαπιστώνει ο ίδιος, συμπίπτει χρονικά με τη σταδιακή επιστροφή του κομματικού συστήματος στην «κανονικότητα», μία κανονικότητα η οποία χαρακτηρίζεται από τη συγκρότηση δύο νέων πόλεων εξουσίας, αυτής της Νέας Δημοκρατίας και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σήμερα, όπου το κομματικό σύστημα επανέρχεται κατά κάποιο τρόπο στην "κανονικότητα", στο πλαίσιο ενός νέου δικομματισμού όλα αυτά τα μικρά κόμματα "σβήνουν" από τον πολιτικό χάρτη» επισημαίνει, χαρακτηριστικά, ο έμπειρος πολιτικός αναλυτής.

Μάλιστα, εκτιμάει ότι ανάλογη τύχη θα έχουν και τα υπόλοιπα κόμματα της «οικονομικής κρίσης», δηλαδή των κομμάτων που γεννήθηκαν ή γιγαντώθηκαν μετά την υπαγωγή της χώρας στον διεθνή μηχανισμό στήριξης.

Σχετικά:

Ευρωεκλογές 2019
Δεν κατεβαίνει το Ποτάμι στις εκλογές, οδεύει προς συνέδριο το φθινόπωρο
Προβληματισμός στο Ποτάμι: Σκέψεις μη συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές
Θεοδωράκης: Η Ελλάδα έχει ανάγκη τον ζωογόνο αέρα που έρχεται από το Ποτάμι
Κατσίκης: Δεν έχουμε αποφασίσει αν θα κατέβουμε στις εκλογές
Λεβέντης: Δεν μπορεί ο λαός να ψήφισε Βαρουφάκη και όχι Ένωση Κεντρώων
Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Σαρίδης, τέλος για την ΚΟ της Ένωσης Κεντρώων
Tags:
αποτελέσματα εκλογών, βουλευτικές εκλογές, ευρωεκλογές 2019, βουλευτικές εκλογές 2019, ευρωεκλογές, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ένωση Κεντρώων, Σταύρος Θεοδωράκης, Πάνος Καμμένος, Βασίλης Λεβέντης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK