11:56 08 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η Νέα Δημοκρατία απάντησε αρνητικά στο αίτημα του υπ. Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, για αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με συναίνεση, τονίζοντας ότι θα αποτελούσε «αντισυνταγματική» κίνηση.

Η Νέα Δημοκρατία, με επιστολή προς τον υπουργό δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, επιμένει ότι δεν μπορεί να συναινέσει σε μια «αντιθεσμική διαδικασία» αναφορικά με την επιλογή νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη.

Τονίζει πως ακόμη και με διακομματική συναίνεση, «το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση».

Στην επιστολή προς τον κ. Καλογήρου που υπογράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, τονίζεται ότι η γαλάζια παράταξη «δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καλογήρου είχε αποστείλει νωρίτερα επιστολή στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να υπάρξει συναίνεση στο θέμα της επιλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν κορυφαίες θέσεις στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας και συγκεκριμένα τον επόμενο πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση», τονίζει στην επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκ μέρος της ΝΔ.

Η αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης η θητεία της οποίας ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου έχει αποτελέσει τις τελευταίες ημέρες πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Παναγιωτόπουλου προς τον κ. Καλογήρου:

«Σχετικά με το αίτημά σας να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, το οποίο κι ο ίδιος συνομολογείτε ότι εγείρει πολιτικό ζήτημα, είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία.

Γνωρίζετε άλλωστε ότι την άποψη αυτή έχουν ήδη διατυπώσει δημοσίως διακεκριμένοι συνταγματολόγοι και καθηγητές Νομικής, χαρακτηρίζοντας "προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος ως προς το πνεύμα και το γράμμα του" τον διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από μια κυβέρνηση η οποία προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές επί της ουσίας έχει ήδη παραιτηθεί. 

Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. Με τα δεδομένα αυτά ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.  

Ο Κώδικας Οργάνωσης των Δικαστηρίων προβλέπει με τρόπο σαφή την αναπλήρωση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το διάστημα το οποίο οι θέσεις παραμένουν κενές. Άλλωστε στις τελευταίες κρίσεις για θέσεις ανωτάτων δικαστικών (πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας), η κυβέρνησή σας έκανε χρήση αυτής της διάταξης και τις άφησε να χηρεύουν για περισσότερο από πέντε (5) μήνες.

Τέλος, όπως προφανώς αντιλαμβάνεστε και εσείς, τυχόν παράνομη επιλογή των ανωτάτων δικαστικών όπως αυτή που προτείνετε, θα οδηγούσε σε βέβαια ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη νομιμότητα των αποφάσεων που θα εκδοθούν στο μέλλον από τα ανώτατα δικαστήρια».

Σχετικά:

Εισαγγελείς: Απαξιωτική για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης η αντιπαράθεση για την επιλογή ηγεσίας
Στην επόμενη ημέρα στρέφονται ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ: Μετωπική για τη δικαιοσύνη
Tags:
Δικαιοσύνη, Συμβούλιο της Επικρατείας, Άρειος Πάγος, Νέα Δημοκρατία, Μιχάλης Καλογήρου, Νίκος Παναγιωτόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK