09:18 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Οι μάσκες έπεσαν», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, για την επιστολή της Νέας Δημοκρατίας με την οποία η γαλάζια παράταξη αρνείται να συναινέσει στην αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

«Αποκαλυπτική των προθέσεων της Νέας Δημοκρατίας», χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, την επιστολή με την οποία η ΝΔ δηλώνει πως δεν θα συναινέσει σε μια «αντιθεσμική διαδικασία» για τη νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη.

«Οι μάσκες έπεσαν», πρόσθεσε ο κ. Καλογήρου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ απάντησε στον υπουργό Δικαιοσύνης πως δεν μπορεί να συναινέσει σε μια «αντιθεσμική διαδικασία» για νέα δικαστική ηγεσία. «Ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση», ανέφερε στην επιστολή του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Παναγιωτόπουλος.

Είχε προηγηθεί επιστολή του κ. Καλογήρου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να υπάρξει συναίνεση στο θέμα της επιλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν κορυφαίες θέσεις στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας και συγκεκριμένα τον επόμενο πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μετά την αρνητική απάντηση της ΝΔ, ο Μιχάλης Καλογήρου, μιλώντας στο δελτίο του Alpha, εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς τα κολλήματα που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση την οποία και κατηγόρησε ότι θεωρεί τους δικαστές «εργαλείο στα χέρια της οποιασδήποτε κυβέρνησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστολή Καλογήρου σε Μητσοτάκη: Ζητεί συναίνεση για την αλλαγή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη

Αρχικά, αρνήθηκε την αναφορά της ΝΔ ότι η κυβέρνηση λειτουργεί ως υπηρεσιακή. «Όχι, είναι μια κανονική κυβέρνηση που ασκεί τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα καθήκοντά της. Η Βουλή δεν έχει διαλυθεί», τόνισε ο κ. Καλογήρου.

Παράλληλα, απέρριψε το επιχείρημα της ΝΔ ότι ο Νόμος 2190/94 απαγορεύει κατά την προεκλογική περίοδο οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού.

Πρόκειται, τόνισε ο κ. Καλογήρου, για «σοβαρό θεσμικό ατόπημα γιατί θα όφειλαν να γνωρίζουν ότι οι δικαστικοί δεν υπάγονται στον νόμο των δημοσίων υπαλλήλων».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε, επίσης, «ανεπίτρεπτο» το γεγονός ότι η ΝΔ προδικάζει ότι «το ενδεχόμενο προεδρικό διάταγμα θα πέσει στο Συμβούλιο της Επικράτειας».

«Προδικάζει κάτι που δεν έχει επισυμβεί. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο», τόνισε ο κ. Καλογήρου.

Τέλος, επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ ότι «η εικόνα που δίνεται είναι ότι οι δικαστές είναι υποχείριο ή εργαλείο της κυβέρνησης» καθώς χρησιμοποιείται το επιχείρημα «η κυβέρνηση να μη δεσμεύσει τη χώρα για το επόμενο διάστημα». Είναι «αποκαλυπτικό των προθέσεων» της ΝΔ, πρόσθεσε.

Στο ερώτημα εάν παρά την άρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει μονομερώς στον διορισμό της δικαστικής ηγεσίας, ο κ. Καλογήρου εξέφρασε τη διαφωνία του με τη λέξη «μονομερώς» και είπε ότι η απόφαση θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο.

«Η απόφαση θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει μετά τα δεδομένα που έχουν ανακύψει», εξήγησε ο κ. Καλογήρου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο αργότερα, ο κ. Καλογήρου ανέφερε ότι «δυστυχώς, το προσκλητήριο ωριμότητας που απηύθυνα σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση απορρίφθηκε» και πρόσθεσε ότι «διαψεύδονται έτσι οι ελπίδες του νομικού κόσμου και των δικαστικών ενώσεων, που φάνηκε να το επικροτούν, από την αλαζονεία της ΝΔ που συμπεριφέρεται λες και έχουν ήδη διενεργηθεί και έχουν ήδη κερδηθεί οι επερχόμενες εθνικές εκλογές, προσβάλλοντας εντέλει τον ίδιο τον ελληνικό λαό».

Σχετικά:

Στην επόμενη ημέρα στρέφονται ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ: Μετωπική για τη δικαιοσύνη
Tags:
Δικαιοσύνη, Συμβούλιο της Επικρατείας, Άρειος Πάγος, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Νέα Δημοκρατία, Μιχάλης Καλογήρου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK