03:04 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Εξηγήσεις για το «διαζύγιο» του ΚΙΝΑΛ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο δίνουν κύκλοι του κινήματος με κείμενο που δημοσιεύτηκε με τον τίτλο «τα SOS ερωτήματα». Τονίζουν ότι «κανείς δεν έδιωξε κανένα» και πως η θέση του κ. Βενιζέλου ήταν «μόνο πρώτος στο Επικρατείας».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος «μόνος του αποφάσισε να εγκαταλείψει την κοινή προσπάθεια», τονίζουν κύκλοι του ΚΙΝΑΛ, σε τοποθέτησή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή από το γραφείο Τύπου με τίτλο «τα SOS ερωτήματα».

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι για το «διαζύγιο» ΚΙΝΑΛ — Βενιζέλου, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο «να επανεξετάσει τη μονομερή δική του απόφαση να μην πολιτευθεί με σταυρό στη Θεσσαλονίκη» ή «έστω να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια».

Ωστόσο, η θέση του κ. Βενιζέλου, σύμφωνα πάντα με τους κύκλους του ΚΙΝΑΛ ήταν «μόνο πρώτος στο (σ.σ. ψηφοδέλτιο) Επικρατείας». Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτήρισαν τις κατηγορίες Βενιζέλου περί «ουράς του ΣΥΡΙΖΑ» ως «ανυπόστατα και υποβολιμαία».

Αναλυτικά στο ερώτημα γιατί επελέγη ο Γιώργος Καμίνης ως επικεφαλής στο επικρατείας του ΚΙΝΑΛ κι όχι ο κ. Βενιζέλος, οι κύκλοι του κινήματος εξηγούν:

«Η επιλογή του επικεφαλής στο Επικρατείας έχει υψηλό πολιτικό συμβολισμό και πρέπει να υπηρετεί τη στρατηγική μας. Στόχος μας σε αυτές τις εκλογές είναι να ηττηθεί οριστικά η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σχέση με την προοδευτική παράταξη. Να τελειώνουμε με τις απομιμήσεις, τον πολιτικό αχταρμά που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελέσουμε ανάχωμα στην απειλή κυριαρχίας της Δεξιάς που τροφοδότησε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος που απορρέει από την ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου για αυτόνομη πορεία και τη συνεχή ενίσχυση του χώρου. Αποφάσεις από τις οποίες παίρνει αποστάσεις και διαφοροποιείται κατά καιρούς ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο Γιώργος Καμίνης με τα πολιτικά του χαρακτηριστικά σηματοδοτεί τη διεύρυνση. Ανοίγουμε μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που εγκαταλείπουν τον Σύριζα ώστε να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής. Τα περί "ουράς του ΣΥΡΙΖΑ" είναι ανυπόστατα και υποβολιμαία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η αποχώρηση Βενιζέλου με αιχμές και η απάντηση ΚΙΝΑΛ για την επιλογή Καμίνη

Στο ερώτημα γιατί η κ. Γεννηματά «έδιωξε τον κ. Βενιζέλο», οι ίδιες πηγές εξηγούν πως «κανείς δεν έδιωξε κανένα».

«Αντίθετα η Φ. Γεννηματά ζήτησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επανεξετάσει τη μονομερή δική του απόφαση να μην πολιτευθεί με σταυρό στη Θεσσαλονίκη, στις επόμενες εκλογές ή έστω να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια, προκειμένου να ενισχυθεί το κίνημα με την ενεργό και διακριτή παρουσία του στον εκλογικό αγώνα. Η θέση του κ. Βενιζέλου που εκφράσθηκε και με δημόσια δήλωση του λίγα λεπτά μετά την συνάντηση, ήταν "μόνο πρώτος στο Επικρατείας". Η προσωπική του απόφαση, να μην είναι για πρώτη φορά από το 1989 υποψήφιος, δεν υποχρέωνε το κίνημα για την τοποθέτηση του στην θέση του επικεφαλής του Επικρατείας.

Μόνος του αποφάσισε να εγκαταλείψει την κοινή μας προσπάθεια σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση για το κίνημα και τη χώρα, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση σημαντικά».

Στο ερώτημα για τη χρονική συγκυρία που έγινε αυτό, οι κύκλοι του ΚΙΝΑΛ τονίζουν πως «η άμεση δημόσια αρνητική αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν άφησε κανένα χρονικό περιθώριο».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC

Όσον αφορά τέλος γιατί δεν υπήρχε η ίδια αντιμετώπιση με τον Γιώργο Παπανδρέου, η απάντηση των κύκλων του ΚΙΝΑΛ είναι πως «δεν υπάρχει καμιά διαφορά αντιμετώπισης. Οι πρώην Πρωθυπουργοί όλων των κομμάτων είναι υποψήφιοι σε εκλογική περιφέρεια και δίνουν τη μάχη να κερδηθεί η έδρα, ανεξάρτητα αν οι ίδιοι δεν χρειάζονται σταυρό».

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, με δήλωσή του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ΚΙΝΑΛ, μετά από συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του κινήματος, Φώφη Γεννηματά.

«Είχε υποθέσει πως επιθυμώ να διαδραματίζω ένα ευρύτερο ρόλο και ότι σε κάθε περίπτωση έχει δεσμευθεί να τοποθετήσει στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΙΝΑΛ άλλο πρόσωπο. Μου είπε επίσης ότι δεν θα ήθελε να φανεί ότι δεν στηρίζω εκλογικά το ΚΙΝΑΛ και ως εκ τούτου η τελευταία θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας θα μπορούσε να καλυφθεί από εμένα», σημείωνε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «δεν της ευχήθηκα καλή επιτυχία σε ένα σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ».

Tags:
νέα, ειδήσεις σήμερα, εκλογές 2019, εκλογές, ΚΙΝΑΛ, Κίνημα Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, Φώφη Γεννηματά, Ευάγγελος Βενιζέλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK