ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Εθνικές εκλογές 2019 (271)
0 11
Βρείτε μας

Την ημερομηνία των πρόωρων εθνικών εκλογών, δηλαδή στις 7 Ιουλίου, επιβεβαίωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, προανήγγειλε τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου.

Είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που ένας πρωθυπουργός λαμβάνει το μήνυμα των πολιτών, μετά τις ευρωεκλογές, και επισπεύδει την προσφυγή στην κάλπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του συνέντευξη μετά από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών που τον οδήγησαν στην απόφαση να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές στη χώρα. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ίδιος σημείωσε ότι τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου, θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για την προκήρυξη των εκλογών, οι οποίες θα διενεργηθούν στις 7 Ιουλίου. 

Ακόμη, όπως είπε σε σχέση με τις πρόωρες εκλογές, η χώρα θα πάει συντεταγμένα σε εκλογές. Η κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε, τόνισε.

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε, την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της, με τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή, στην κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1η του Ιανουαρίου του 2020.

Τόνισε, ειδικότερα, ότι πρόκειται για ένα μέτρο που η κυβέρνηση έχει κερδίσει στις «σκληρές», όπως είπε, διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, «μέσα από μάχες».

Κάλεσε, εν τω μεταξύ, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή για να ψηφίσει. 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα προς την έξοδο από την κρίση, σημειώνοντας ότι ο άλλος δρόμος είναι επισφαλής.

Αναφορικά με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, ο πρωθυπουργός είπε ότι ευθύνη της κυβέρνησης αφορά στο 2015, αναγνωρίζοντας ότι πράγματι, υπήρξε περίοδος που η μεσαία τάξη υπέστη μεγάλο βάρος. 

Ασφαλώς εμείς αναγκαστήκαμε, χωρίς να υιοθετούμε την ιδιοκτησία αυτών των πολιτικών, να μοιράσουμε με δικαιοσύνη αυτά τα βάρη, για να βγούμε σε ξέφωτο, ανέφερε, σπεύδοντας να επισημάνει ότι δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση που λεηλάτησε τη μεσαία τάξη, καθώς όπως είπε, το μεγαλύτερος μέρος του βάρους επιβλήθηκε στους πολίτες από εκείνους που κατηγορούν την κυβέρνηση. 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη για ένα σχέδιο που θα μοιράσει πιο δίκαια τα βάρη. 

Ήμασταν υποχρεωμένοι τα τρία πρώτα χρόνια να ακολουθήσουμε μια πολιτική που δεν ήταν δική μας επιλογή, σημείωσε ακόμη, προσθέτοντας ότι υπηρξε διαρκής αντιπαράθεση στις διαπραγματεύσεις «για να επιτύχουμε νίκες».

Τα τρία αυτά χρόνια σχεδιάζαμε με τα χέρια δεμένα, είπε συγκεκριμένα.

Απαντώντας στο επιχείρημα που ακούγεται από μερίδα των πολιτών ότι για την προστασία των αδυνάτων υπερφορολογήθηκαν άλλοι, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δέχεται την κριτική, εξηγώντας ότι οι επιλογές εκείνης της περιόδους ήταν περιορισμένες. 

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της κάλπης, ο πρωθυπουργός είπε: «Ουδέν κακόν αμιγές καλού». Πάντως, αναγνώρισε ότι η διαφορά των 9 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία είναι μεγάλη διαφορά, και αυτό όπως σημείωσε τον οδήγησε στην απόφαση προκήρυξης των εθνικών εκλογών. Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα δεν είναι υπερβολικό για ένα κόμμα που κυβέρνησε μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

Σχετικά με τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, εν μέσω και της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει πυροδοτήσει το ζήτημα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η διαδικασία για την αλλαγή της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη κινήθηκε σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος. 

Όπως σημείωσε ακόμη, ήταν ο κ. Βενιζέλος που βγήκε, το βράδυ των εκλογών, και είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στη Δικαιοσύνη, ενώ λίγο μετά, ανέφερε, αυτό έγινε κεντρικό θέμα και στη Νέα Δημοκρατία. 

«Δεν θα εμπλέξω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε πολιτικές αντιδικίες», είπε ακόμη. 

Θέμα:
Εθνικές εκλογές 2019 (271)
Tags:
περιφερειακές εκλογές αποτελέσματα, πρόωρες εκλογές, περιφερειακές εκλογές, δημοτικές εκλογές αποτελέσματα, ευρωεκλογές αποτελέσματα, μεσαία τάξη, εκλογές 2019, αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές 2019, ευρωεκλογές, δημοτικές εκλογές, εκλογές, Αφορολόγητο όριο, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK