21:05 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μιλώντας στο πλαίσιο συνεδρίου στις ΗΠΑ ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης αναφέρθηκε στην αγορά του συστήματος αεράμυνας S-400 από την Άγκυρα, εκτιμώντας ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί την Τουρκία ως εργαλείο».

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει προμηθευτεί στο παρελθόν συστήματα S-300 επισημαίνει ο στρατιωτικός αναλυτής Αλεξέι Λεονκόφ, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη για την προμήθεια των S-400 από την Άγκυρα.

Όπως σημειώνει ο Ρώσος αναλυτής «ο υπουργός Άμυνας έγειρε την παλιά διαμάχη που αναπτύσσεται μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Όταν αυτή η διαμάχη υπέβοσκε η Ελλάδα έλαβε τα συστήματα S-300 από τη Ρωσία για να προστατεύσει τον αεροπορικό της χώρο. Ο τότε υπουργός Άμυνας δεν είναι πλέον στην εξουσία, όπως και εκείνη η κυβέρνηση. Το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα έχει ξεχάσει ότι πήρε τα συστήματα S-300 ως αμυντικά όπλα».

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον κ. Λεονκόφ, η Τουρκία κάνει το ίδιο πράγμα σήμερα, αγοράζει τους S-400 που θα προστατεύσουν τον εναέριο χώρο της. Επαναλαμβάνει με έμφαση ότι «οι S-400 επίσης δεν είναι συστοιχία για επιθετικές ενέργειες, είναι αμυντικό σύστημα».

Με αυτό το δεδομένο ο κ. Λεονκόφ χαρακτηρίζει «παράξενες» από στρατιωτικής άποψης τις δηλώσεις της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο, προσθέτει, «από πολιτική άποψη, δεδομένου ότι η Ελλάδα μπορεί να πιεστεί από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και κυρίως τις ΗΠΑ, η δήλωση της ελληνικής πλευράς είναι στο πλαίσιο των δηλώσεων που γίνονται από τις ΗΠΑ» και προσθέτει ότι «στην πιο πρόσφατη δήλωσή της η ελληνική πλευρά ανέφερε πως η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία συνιστά κίνδυνο για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ».

Από την πλευρά του ο επίσης στρατιωτικός αναλυτής Μπόρις Ντολγκόφ υπογραμμίζει πως κάθε στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας εκλαμβάνεται από την Ελλάδα ως απειλή. Αναγνωρίζει πως «το γεγονός ότι η Τουρκία πρόκειται να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 έχει σημασία για την Ελλάδα».

Για τον λόγο αυτό, όπως εκτιμά «ακούμε δηλώσεις όπως ότι η Ρωσία “χρησιμοποιεί” ως εργαλείο την Τουρκία». Διερωτάται «πόσο επαρκείς είναι τέτοιες δηλώσεις; Είναι μάλλον απίθανο» προσθέτει και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι «σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε τη θέση της Ρωσίας σχετικά με την Τουρκία».

«Πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις, επαφές της Ρωσίας με την Ελλάδα προκειμένου να αποσαφηνιστεί η κατάσταση» καταλήγει ο αναλυτής.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργού Άμυνας από το βήμα του 8ου ετήσιου συνεδρίου ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί την Τουρκία ως εργαλείο, για να επιτρέψει στον εαυτό της να αναλάβει διάφορες δράσεις στην περιοχή. Αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗ Ερντογάν: Η προσφορά των ΗΠΑ δεν ήταν τόσο καλή όσο οι S-400 της Ρωσίας

Tags:
ελληνοτουρκικά, S-400, Υπουργείο Άμυνας, ΝΑΤΟ, Ευάγγελος Αποστολάκης, Ρωσία, ΗΠΑ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK