18:04 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Κατρούγκαλος: Φιλικές οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας είναι πολύ στενές, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να γίνει ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα θέλαμε η Ελλάδα να αποτελέσει ένα είδος γέφυρας μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιζβέστια. «Κατά τη γνώμη μας, δεν μπορούμε να μιλάμε για κανένα σύστημα ασφαλείας στην Ευρώπη χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Μόσχα πρέπει να επιστρέψει στην αρχιτεκτονική αυτού του συστήματος», τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, τονίζοντας πως κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και οι δύο πλευρές έχουν την επιθυμία να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε υψηλό επίπεδο.

Όπως σημείωσε, στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων μέχρι την περιφερειακή ατζέντα. «Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ρωσία, θέλουν όλες οι συγκρούσεις να επιλύονται μέσω διαπραγματεύσεων και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η άποψη ήταν ένα από τα κύρια σημεία της συζήτησης μας με τον Σεργκέι Λαβρόφ», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Στάθηκε, δε, στην ανάγκη μείωσης των εντάσεων στα Βαλκάνια.

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε φιλικές τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας. «Νομίζω ότι οι Ρώσοι και οι Έλληνες μοιάζουν από πολλές απόψεις και έχουν πολλά κοινά σε επίπεδο νοοτροπίας. Το ίδιο συμβαίνει και σε διακρατικό επίπεδο: οι διπλωματικές μας σχέσεις είναι πολύ στενές», είπε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να γίνει συνδετικός κρίκος μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ. 

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι μπορεί να βελτιωθεί το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, εστιάζοντας στη γεωργία, ενώ στάθηκε στη σημασία του τουρισμού. «Μας επισκέπτονται πάρα πολλοί Ρώσοι τουρίστες. Λόγω της μεγάλης ζήτησης, υπήρξαν καθυστερήσεις στο παρελθόν στην έκδοση θεωρήσεων, αλλά τώρα το σύστημα λειτουργεί πολύ καλύτερα» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τόνισε επιπλέον ότι αρκετοί Ρώσοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν χρήματα στην Ελλάδα. Όπως διευκρίνισε μέχρι το τέλος του 2018 επένδυσαν περίπου 663 εκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα, τα οποία αφορούν όχι μόνο τον τουρισμό αλλά και την ενέργεια, τα χρηματοοικονομικά, τις τηλεπικοινωνίες και την ακίνητη περιουσία. 

Ερωτηθείς αν είναι δυνατή η επανέναρξη των εργασιών για την κατάργηση των θεωρήσεων, απάντησε πως «το θεωρούμε αυτό σημαντικό, διότι η μελλοντική κατάργηση των θεωρήσεων θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των λαών». 

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε εξάλλου ότι «υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας να συμμετάσχει στην ΕΕ, όχι μόνο διότι έχει συνάψει τη συμφωνία των Πρεσπών μαζί μας, εξαλείφοντας έτσι μια παρατεταμένη σύγκρουση, αλλά και διότι η ηγεσία της προσπαθεί και εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να ενταχθεί στην Ένωση. Είναι πολύ νωρίς για να μαντέψουμε, αλλά ελπίζω ότι ήδη τον Ιούνιο, μετά τα αποτελέσματα των Συμβουλίων της ΕΕ, θα γίνει γνωστή η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ». 

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, είπε πως κατά τη γνώμη του η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν επωφελής για όλες τις πλευρές. «Ωστόσο, γι 'αυτό, θα πρέπει και η ίδια η Άγκυρα να σέβεται το διεθνές δίκαιο και το κράτος δικαίου και να εργαστεί για να συμμορφωθεί με όλες τις απαιτήσεις της Ένωσης», συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείς πώς η Ελλάδα εκλαμβάνει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι «αυτό δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα, διότι δαπανούμε περισσότερα από ό, τι χρειάζεται: 2,3% του ΑΕΠ». Σε ερώτηση αν αυτό αποτελεί πρόβλημα για τον προϋπολογισμό, απάντησε «αποτελεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε η ΕΕ να είναι πιο ενεργή προς την κατεύθυνση αυτή, καθιστώντας τον εαυτό της ισχυρή ένωση που προστατεύει τα μέλη της».

Σχετικά:

Κατρούγκαλος: Οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας θα ενισχυθούν σε όλους τους τομείς
Κατρούγκαλος: Η Τουρκία δεν επιδιώκει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο
Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί νομικά από τις διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων
Τι θα συζητήσουν Κατρούγκαλος και Λαβρόφ στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης
Tags:
Αγία Πετρούπολη, Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, Υπουργείο Εξωτερικών, Ρωσία, Ελλάδα, Σεργκέι Λαβρόφ, Γιώργος Κατρούγκαλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK