18:19 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο Αλέξης Τσίπρας, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Αύξηση κατώτατου μισθού το 2020 και το 2021, ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 12
Βρείτε μας

«Αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών. Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας ή θα την δώσουμε πίσω σ'αυτούς που την χρεοκόπησαν», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Μίλησε για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο το 2020 όσο και το 2021, ενώ είπε πως η κοινωνία είναι ώριμη πλέον για πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο για το 2020 όσο και για το 2021 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο παρουσιάστηκε εν όψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Τη σχετική εξαγγελία έκαναν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό παρουσιάστηκε, βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Ανάπτυξη για όλους με αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, νέες ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς, δικαιότερη φορολογία με δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος, καθώς και αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία.

Μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής, κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε πως «προχωράμε μέσα στην επόμενη διετία στην περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο για το 2020 όσο και για το 2021. Για να σβήσει οριστικά και το τελευταίο αποτύπωμα της κρίσης που γονάτισε τους εργαζόμενους αυτής της χώρας».

Όπως είπε, κανονικότητα στην εργασία σημαίνει ανεργία ξανά στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης και τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας. Τόνισε επιπλέον ότι βασικός στόχος και δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η δημιουργία 500.000 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία, αλλά και να μην υπάρχει «ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία».

Παράλληλα, προανήγγειλε, εφόσον επανεκλεγεί, 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία, ενώ μίλησε για πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Θεωρούμε ότι η κοινωνία είναι ώριμη πλέον για πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών», τόνισε χαρακτηριστικά.

​Είπε επίσης ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ενώ έκανε λόγο για αύξηση στο 32% των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μίγμα και την ενεργειακή εξοικονόμηση κατά 32,5% ως το 2030. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, αναφέρθηκε σε διπλασιασμό των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, περιέγραψε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις μεταξύ των οποίων η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%, η μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος στο 20% και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα ως 20.000 ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επιπλέον στη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και την ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου.

​«Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία προς τα εμπρός ή αν θα ξαναγυρίσει πίσω στα δύσκολα και δραματικά χρόνια.

​Τον λόγο πριν από τον πρωθυπουργό είχε πάρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιγράφοντας αναλυτικότερα τους βασικούς άξονες της φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για τα μεγαλύτερα εισοδήματα, μείωση για το 2020 του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά και μείωση κατά 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες, μείωση του φόρου εισοδήματος των μόνιμων κατοίκων των νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους και μείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης για τις ορεινές περιοχές της χώρας, μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%, μείωση του φόρου των συνεταιρισμένων αγροτών, αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%, καθώς και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της συνέχισης της διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων.

Σχετικά:

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία παρουσιάζει απόψε ο Τσίπρας
Στον Παυλόπουλο ο Τσίπρας, ζήτησε πρόωρες εκλογές (Βίντεο)
Γεννηματά: Ο κ. Τσίπρας έγινε ο μεγάλος χορηγός της Νέας Δημοκρατίας
ΝΔ: Ο λαός θα ολοκληρώσει την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα
Tags:
Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτικές εκλογές 2019, ΣΥΡΙΖΑ, εκλογές 2019, εκλογές, Αλέξης Τσίπρας, κατώτατος μισθός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK