ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα διεξάγεται το απόγευμα στη Μάλτα η σύνοδος των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου  στην οποία συμμετέχουν επίσης οι ηγέτες της Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας.

Στη σύνοδο των Med7 αναμένεται να συζητηθεί η μελλοντική θεσμική ηγεσία της ΕΕ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις σε συνέχεια των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στη Λιβύη, το μεταναστευτικό, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, καθώς και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας θα υπογραμμίσει τη σημασία της έναρξης της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών και θα επαναλάβει τη στήριξη της Ελλάδας στην ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει ο πρωθυπουργός στην ανάγκη σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα συνδέοντας το ζήτημα με τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Από κοινού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα υποστηρίξει την αποστολή αυστηρών μηνυμάτων της ΕΕ ως προς τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική θα ταχθεί υπέρ της ολοκληρωμένη πολιτική για τη Μεσόγειο, ενώ για το μεταναστευτικό θα τονίσει την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή, συλλογική λύση, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης.

Σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021-2027) θα τονίσει την ανάγκη για έναν φιλόδοξο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό της ΕΕ. Θα ζητήσει αυτός να λειτουργεί ως εργαλείο αναδιανομής.

Ακόμα θα υποστηρίξει μια φιλόδοξη προσέγγιση για την μείωση των αερίων θερμοκηπίου και της αύξησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ θα υπογραμμίσει την ανάγκη ταχείας εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEU) που συμφωνήθηκε πρόσφατα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα των πυρκαγιών.

Tags:
ελληνοτουρκικά, Μάλτα, Σύνοδος Κορυφής, MED7, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK