21:18 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στις κοινές δηλώσεις στο πλαίσιο της συνόδου των χωρών του Νότου της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει μέτρα αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της.

Την «πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη» τους προς την τη Κύπρο σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, εκφράζουν στην κοινή τους διακήρυξη οι επτά ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας), οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνοδο των χωρών του Νότου της ΕΕ.

Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διακήρυξη επιβεβαιώνει τη μεγάλη επιτυχία της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε η Ελλάδα πριν από τρία χρόνια. 

​Στην κοινή διακήρυξη, οι «Med 7» υπενθυμίζουν την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Επιπλέον, εκφράζουν τη λύπη τους που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της ΕΕ και δηλώνουν ανήσυχοι για το ενδεχόμενο τουρκικών γεωτρήσεων εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Επίσης, ζητούν από την ΕΕ να μελετήσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της.

Στο ενδεχόμενο λήψης μέτρων αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών. Όπως είπε, η ΕΕ θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «βασικός πυρήνας της δικής μας αντίληψης είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου». ​«Όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα υφίσταται συνέπειες», συμπλήρωσε.

«Συμφωνήσαμε ότι δεν αποτελεί διμερές ζήτημα ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία, ούτε τα ζητήματα που προκύπτουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι διμερή», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για ευρωτουρκικά ζητήματα.

Κατά τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τόνισε εξάλλου ότι η Κύπρος έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την υποστήριξη τους στην Κύπρο και επανέλαβε την αποφασιστικότητα του προκειμένου να βρεθεί μόνιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν μειώνει τα στρατεύματά της στη Βόρεια Κύπρο και δεν χρειάζεται άδεια από κανέναν για το ζήτημα».

Στο μεταξύ, διπλωματική πηγή από την Κύπρο επιβεβαίωσε ότι η Λευκωσία προχώρησε σε διψήφιο αριθμό ενταλμάτων σύλληψης του πληρώματος του «Πορθητή», εκτιμώντας, όμως, ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Άγκυρα είχε αντιδράσει έντονα στις πληροφορίες για εντάλματα σύλληψη του πληρώματος του «Πορθητή», τονίζοντας ότι η κίνηση «ξεπερνά τα εσκαμμένα» και προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει η «απαραίτητη αντίδραση σε περίπτωση τέτοιας θρασύτητας». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχετικές πληροφορίες δεν είχαν ακόμη επιβεβαιωθεί από τη Λευκωσία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Άγκυρα είχε αντιδράσει έντονα στις πληροφορίες για εντάλματα σύλληψη του πληρώματος του «Πορθητή», τονίζοντας ότι η κίνηση «ξεπερνά τα εσκαμμένα» και προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει η «απαραίτητη αντίδραση σε περίπτωση τέτοιας θρασύτητας». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχετικές πληροφορίες δεν είχαν ακόμη επιβεβαιωθεί από τη Λευκωσία.

Σχετικά:

Πηγή κυπριακού ΥΠΕΞ: Η Τουρκία θα κάνει γεώτρηση, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για τον Πορθητή
Άγκυρα για τα περί ενταλμάτων σύλληψης του πληρώματος του «Πορθητή»: Θα απαντήσουμε κατάλληλα
Τσίπρας: Η ΕΕ θα πρέπει να πάρει μέτρα αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητα
Ερντογάν: «Δεν μειώνουμε τα στρατεύματα στη Βόρεια Κύπρο, δεν θα πάρουμε άδεια από κανέναν»
Tags:
ΕΕ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τζουζέπε Κόντε, Κυπριακή ΑΟΖ, Τουρκία, Νίκος Αναστασιάδης, Εμανουέλ Μακρόν, Αλέξης Τσίπρας, Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Ιταλία, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK