06:46 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου

Αχτσιόγλου: Η Ελλάδα έτοιμη να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία

© Φωτογραφία : SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η υπουργός Εργασίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.

Η κ. Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξει αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ.

Έπειτα, συμπλήρωσε ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει όποιον πολιτικό αρχηγό του ζητήσει κάτι τέτοιο.

«Η Ελλάδα, σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι έτοιμη να ζητήσει, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, την επιβολή κυρώσεων, εκ μέρους της ΕΕ, στην Τουρκία», ανέφερε.

Ακολούθως, τόνισε ότι με την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Ασφάλειας, για να ενημερωθούν τα κόμματα.

Όπως υπογράμμισε, «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως, πέρα από την ενημέρωση που θα κάνει ο κ. Κατρούγκαλος, είναι και ο ίδιος στη διάθεση οποιουδήποτε άλλου πολιτικού αρχηγού του ζητήσει και είναι ανοιχτός στο ζήτημα των ενημερώσεων».

Επιπλέον, η υπουργός αναφέρθηκε και στην κριτική για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

«Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να ενημερωθεί απολύτως για τις εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα. Γιατί η λειτουργία ενός θεσμικού οργάνου, όπως το ΚΥΣΕΑ, μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο δραματοποίησης; Το αντίθετο. Λειτουργεί ακριβώς για να υπάρχει ενημέρωση και δράση του σε τέτοιες περιπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Έπειτα συμπλήρωσε: «Υπάρχει όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας. Έχουμε κινήσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει ανάλογη αντίδραση, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη υπήρξε αντίδραση από τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, όργανο που έχει συγκροτηθεί, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, η οποία τοποθετήθηκε με σαφήνεια. Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε, μέσα από τη λειτουργία συγκεκριμένων οργάνων, ανακοινώσεις. Υπάρχει κινητοποίηση σε όλα αυτά τα όργανα, προκειμένου να υπάρξει σαφής καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας».

Ακολούθως, η κυρία Αχτσιόγλου επιχείρησε μία σύνδεση της συντονισμένης αντίδρασης της Ευρώπης με την πρόσφατη ελληνική εξωτερική πολιτική. «Το γεγονός ότι μπορούμε να έχουμε τέτοια συντονισμένη ενέργεια, σε επίπεδο Ευρώπης, απέναντι σε αυτή την τουρκική προκλητικότητα, είναι ακριβώς αποτέλεσμα των ερεισμάτων που μπόρεσε να δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση στο διεθνές στερέωμα τα τελευταία χρόνια, χάρη στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που είχε. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που βλέπουμε τόσο γρήγορη αντίδραση από την πλευρά των οργάνων της ΕΕ. Εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις ή συμπεράσματα από τα ευρωπαϊκά όργανα».

Τέλος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η κ. Αχτσιόγλου συμπλήρωσε πως «Από την πλευρά μας, σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ στην Τουρκία», αναφέροντας επίσης ότι από την αρχή, στόχος της κυβέρνησης ήταν η άσκηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής με την παράλληλη επέκταση των διπλωματικών δεσμών.

Tags:
ΚΥΣΕΑ, ΑΝΤ1, Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK