22:29 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Βενιζέλος για ελληνοτουρκικά: Η καλύτερη στρατηγική είναι η αποφυγή της κρίσης

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τοποθετήθηκε σε σχέση με τα όσα εκτυλίσσονται, το τελευταίο διάστημα, γύρω από το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, προτείνοντας αναστοχασμό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το μήνυμα ότι «η καλύτερη στρατηγική είναι η αποφυγή της κρίσης» απέστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας στην Aνατολική Μεσόγειο

Ο ίδιος, στον χαιρετισμό του με τον οποίο άνοιξε το διήμερο συνέδριο του e-kyklos με θέμα «Η Ελλάδα μετά: Η ανασύσταση της Μεσαίας Τάξης», υπογράμμισε την άμεση ανάγκη αναστοχασμού με στόχο η εθνική γραμμή στα ελληνοτουρκικά, που συνδιαμόρφωσαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου (ο καθένας από τη πλευρά του πριν από 45 χρόνια), να μετεξελιχθεί σε εθνική στρατηγική.

Παραλληλα, επεσήμανε ως θεμελιώδη προϋποθεση τη συνεχή επίκληση του Διεθνούς Δικαίου και τη διεθνή νομιμότητα.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι ο αναστοχασμός όλων μας πρέπει να αφορά στο ερώτημα εάν ο χρόνος λειτουργεί θετικά ή αρνητικά για τα εθνικά μας συμφέροντα, προσθέτοντας πως αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τα τελευταία 45 χρόνια η κατάσταση γίνεται πιο δυσμενής ανά δεκαετία.

«Η καλύτερη στρατηγική είναι η αποφυγή της κρίσης», είπε, παρατηρώντας ότι αν και δεν συμμετέχει στο προεκλογικό αγώνα, παραμένει ενεργός πολίτης που είναι μια ύψιστη λειτουργία. «Ποτέ δεν ήμουν τόσο μόνος, αλλά και τόσο συλλογικός», υπογράμμισε.

Μάλιστα, εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή, όπως είπε, όλα δείχνουν πως αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί και θα φανεί αν αλλαξουν και οι κοινωνικοί συσχετισμοί.

Τέλος, αναγνωρίζοντας ότι η σχετική συζήτηση δεν μπορεί να γίνει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα σε προεκλογική περίοδο, τόνισε την αναγκαιότητα εθνικής συναίνεσης για έναν νέο εθνικό πατριωτισμό.

Σημειώνεται ότι χθες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ απέστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, καλώντας την Κομισιόν να υποβάλλει προτάσεις για τη λήψη «κατάλληλων μέτρων» - χωρίς καθυστέρηση - εναντίον της Άγκυρας.

Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία, Ευάγγελος Βενιζέλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK