06:45 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας

Τσίπρας: Θα ζητήσουμε ξεκάθαρες αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής για τις τουρκικές παραβιάσεις

© Sputnik / Alexey Vitvitsky
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την ελπίδα πως η σημερινή Σύνοδος Κορυφής θα πάρει ξεκάθαρες αποφάσεις τόσο ως προς τον επόμενο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και για τις τουρκικές προκλήσεις, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πάρει δυο ξεκάθαρες αποφάσεις σε δύο κρίσιμα ζήτημα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης και το μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενο στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Η πρώτη απόφαση, όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, έχει να κάνει με τον επόμενο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η δεύτερη απόφαση αφορά στην Τουρκία και τις «παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ».

Η πρώτη κρίσιμη απόφαση, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, «είναι να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα πέντε χρονιά επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας πολιτικός που δεν ενώνει, αλλά διχάζει την Ευρώπη», τον οποίο κατηγόρησε ότι «είναι υπερασπιστής της λιτότητας» κι όχι «της κοινωνικής σύγκλισης, συνοχής και αλληλεγγύης».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της υποψηφιότητας του «εκλεκτού» του Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Πιστεύω ότι σήμερα θα παρθεί ξεκάθαρη απόφαση ως προς αυτό και θα ανοίξει ο δρόμος για υποψηφιότητες που ενώνουν», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Το «δεύτερο κρίσιμο θέμα», όπως υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, έχει να κάνει με την Τουρκία.

«Δεύτερο κρίσιμο θέμα στο οποίο πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαρες θέσεις και αποφάσεις είναι το μήνυμα που πρέπει να δοθεί προς την Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δίκαιου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «θα εξετάσουμε και κάθε πιθανότητα ώστε στο βαθμό που δεν υπάρξει αμέσως τερματισμός των παραβιάσεων, να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα, οι κατάλληλες κυρώσεις».

Στόχος, όπως εξήγησε, είναι να σταλεί «ξεκάθαρο» μήνυμα: «Οποίος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, θα έχει συνέπειες».

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας, είπε ότι θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ηγέτη, Νίκο Αναστασιάδη, για τον συντονισμό των κινήσεών τους πριν τη Σύνοδο.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης που συμμετείχαν αποκλειστικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε για άλλη μια φορά τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση για τον Βέμπερ ο οποίος διχάζει αντί να ενώνει.

Όπως ανέφερε και στη δήλωσή του προσερχόμενο στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος πως δεν μπορεί να γίνει δεκτός από τους προοδευτικούς ηγέτες της ΕΕ ένας υποψήφιος που έχει εκφραστεί με ακραίο τρόπο εναντίον χωρών του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και εναντίον αξιών όπως η αλληλεγγύη.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Φρανς Τίμερμανς και το PES για τις δηλώσεις στήριξης στην Κύπρο, ενώ ζήτησε τη συμπαράσταση των προοδευτικών ηγετών στην προσπάθεια για καταδίκη και ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων από πλευράς ΕΕ κατά της Τουρκίας.

Tags:
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση, Σύνοδος Κορυφής, ΑΟΖ, Κυπριακή ΑΟΖ, Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρος, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK