ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Συνέντευξη Τύπου για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραχώρησε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική αναφορά στο σκέλος των κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ως προς τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής, η οποία διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

«Είναι η πρώτη φορά, μετά από 10ετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας, που η Ευρωπαϊκή Ένωση με τόσο ξεκάθαρο τρόπο καταδικάζει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και αποφασίζει τη λήψη μέτρων για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου» τόνισε, μεταξύ άλλων.

«Τέτοια ξεκάθαρη απόφαση, η οποία να συνοδεύεται από στοχευμένα μέτρα, δεν είχε ληφθεί ποτέ, συμπεριλαμβανομένου και του επεισοδίου στα Ίμια, που τότε η Ε.Ε. είχε πει ούτε λίγο ούτε πολύ να τα βρούμε μεταξύ μας. Αυτή η μεταστροφή αποτελεί μία επιβεβαίωση της πολυετούς προσπάθειά μας να αναδείξουμε τα μείζονα ζητήματα και να στηρίξουμε τα συμφέροντά μας στην περιοχή» ανέφερε, επιπλέον, ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει ένα μήνυμα σαφές, ξεκάθαρο, αυστηρό και αποφασιστικό προς την Τουρκία.  Καταδικάζει τις προκλητικές ενέργειες σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο και ειδικότερα, καταδικάζει τις ενέργειες εξόρυξης εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

Ξεκαθάρισε δε, ότι με τη σημερινή ευρωπαϊκή απόφαση καθίσταται σαφές ότι οι ενέργειες της Τουρκίας, από εδώ και πέρα, θα έχουν επιπτώσεις.

«Η Ε.Ε. αποφασίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων, δηλαδή κυρώσεων» έσπευσε να συμπληρώσει.

Όσον αφορά το είδος των προτεινόμενων κυρώσεων, οι οποίες θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων τον προσεχή Ιούλιο, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι μπορεί να είναι μέτρα που αφορούν κυρώσεις εναντίον προσώπων και εταιρειών, «πάγωμα» του διαλόγου και της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας σε συγκεκριμένους τομείς, αλλά και μέτρα που μπορούν να έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων «θα φανεί από το αν έχουμε κλιμάκωση ή αποκλιμάκωση», ενώ κάλεσε την Άγκυρα να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Επανέλαβε μάλιστα, ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να περάσουμε σαφή και αποφασιστικά μηνύματα» στην Τουρκία, και από την άλλη πλευρά, «θα την καλούμε να αποκλιμακώσει την ένταση και να προσέλθει στον διάλογο».

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες μέρους της αντιπολίτευσης περί δραματοποίησης της κατάστασης στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «αν δραματοποιήσαμε την κατάσταση στο ΚΥΣΕΑ, τότε δραματοποιήσαμε την κατάσταση και στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία ασχολήθηκε τόσες ώρες και πήρε αυτές τις αποφάσεις».

Όσον αφορά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του κ. Σημίτη περί «θερμού επεισοδίου», διαβεβαίωσε τους Έλληνες πολίτες ότι «μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς», καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για ένα θερμό επεισόδιο. «Οι ένοπλες δυνάμεις είναι ισχυρές και μπορούν να αποτρέψουν μια τέτοια πιθανότητα» συμπλήρωσε.

«Έφυγε από το τραπέζι η υποψηφιότητα Βέμπερ»

Ειδική μνεία έκανε, τέλος, στις διαδικασίες εκλογής του νέου προέδρου της Κομισιόν, ξεκαθαρίζοντας ότι η υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ (σ.σ. υποψήφιος του ΕΛΚ) «έφυγε από το τραπέζι», καθώς «ήταν μια υποψηφιότητα που δεν μπορούσε να ενώσει την Ευρώπη».

Σχολίασε δε, ότι ήταν μεγάλο λάθος της Νέας Δημοκρατίας που επένδυσε σε μία διχαστική υποψηφιότητα, η οποία είχε «εκφραστεί εναντίον της Ελλάδας».

«Στα κρίσιμα εθνικά θέματα πρέπει όλοι μας να κινούμαστε, με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι κομματικές παρωπίδες» συμπλήρωσε στο ίδιο πλαίσιο.

Και κατέληξε: «Θέλουμε μία προσωπικότητα (σ.σ. πρόεδρο της Κομισιόν), η οποία να ενώνει την Ευρώπη και να μην έχει προσβάλει τον ελληνικό λαό».

Σχετικά:

Άγκυρα για S-400: Το τελεσίγραφο των ΗΠΑ δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας
Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα: Προτάσεις για «κατάλληλα μέτρα» ζητεί το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
Τι συζήτησε ο Τσίπρας με Αναστασιάδη και Μογκερίνι για την Τουρκία
Αποστολάκης: Υπό έλεγχο η κατάσταση με την Τουρκία
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για ρήξη με την Τουρκία; Όταν η θεωρία απέχει από την πράξη
Tags:
ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, διεθνές δίκαιο, Κυπριακή ΑΟΖ, εξόρυξη, γεωτρήσεις, κυρώσεις, ελληνοτουρκικά, Αιγαίο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK