04:18 01 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση θα τεθούν οι εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, συγκαλείται την Τετάρτη 26 Ιουνίου και ώρα 13:30 το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Νωρίτερα, την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ως προς τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής, η οποία διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

«Είναι η πρώτη φορά, μετά από 10ετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας, που η Ευρωπαϊκή Ένωση με τόσο ξεκάθαρο τρόπο καταδικάζει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και αποφασίζει τη λήψη μέτρων για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά το είδος των προτεινόμενων κυρώσεων, οι οποίες θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων τον προσεχή Ιούλιο, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι μπορεί να είναι μέτρα που αφορούν κυρώσεις εναντίον προσώπων και εταιρειών, «πάγωμα» του διαλόγου και της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας σε συγκεκριμένους τομείς, αλλά και μέτρα που μπορούν να έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο ραδιόφωνο του news247.gr, o υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι για πρώτη φορά η ΕΕ παίρνει μέτρα κατά της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για ιστορική απόφαση.

Όπως είπε, στα μέτρα υπάρχει ελαστικότητα, ωστόσο θα είναι κλιμακούμενα ανάλογα με το τι θα κάνει η Τουρκία.

Σημειώνεται ότι τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αργά το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες αφορούν σε «στοχευμένα μέτρα» εις βάρος της Τουρκίας, εξαιτίας της παράνομης δραστηριότητάς της εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Όπως αναφέρει το κείμενο, η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σχετικά:

Κατρούγκαλος: Πρώτη φορά η ΕΕ παίρνει μέτρα κατά της Τουρκίας
Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει απομονωθεί, παραμένουμε σε εγρήγορση
Τσίπρας: Ξεκάθαρο το μήνυμα στην Τουρκία (Βίντεο)
«Στοχευμένα μέτρα» σε βάρος της Τουρκίας το επόμενο βήμα της ΕΕ
Αναστασιάδης: Η ΕΕ περνά από τη φραστική στην έμπρακτη στήριξη της Κύπρου
Tags:
Υπουργείο Εξωτερικών, Κύπρος, Τουρκία, Ελλάδα, Γιώργος Κατρούγκαλος, Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ελληνοτουρκικά, Κυπριακή ΑΟΖ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK