09:35 04 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Σαφές μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Κύπρο όπου επισκέφθηκε και την Ελληνική Δύναμη Κύπρου εν μέσω έντασης με την Άγκυρα.

Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ απάντησε και στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα όσα είπε γι΄ αυτόν νωρίτερα σήμερα.

Να σημειωθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος σήμερα είχε δηλώσει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «κάνει όλων των ειδών τις δηλώσεις. Ενδεχομένως λέει ό,τι θεωρεί απαραίτητο, αλλά έχουμε τα δικά μας αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα».

Από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού το μήνυμα προς τον Τούρκο Πρόεδρο ήταν σαφές.

«Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε κάποιες δηλώσεις και είπε απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι “λέει κάποια πράγματα μιλώντας μόνος του”. Θέλω να απευθυνθώ και να απαντήσω σε αυτή τη δήλωση λέγοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν λέει “κάποια πράγματα”, αλλά μιλάει τη γλώσσα του διεθνούς δικαίου, της λογικής, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Και δεύτερον δεν μιλάει μόνος του, αλλά (σ.σ. μιλάει) έχοντας στο πλευρό του την ΕΕ, την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, αλλά και κάθε χώρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, μιλώντας για τον ρόλο της ΕΛΔΥΚ και για την ταραγμένη περίοδο στις σχέσεις με την Τουρκία είχε προειδοποιήσει πως όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο θα υποστεί τις συνέπειες.

«Είναι σημαντικό να δίνεται το μήνυμα σε όλους ότι μόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου μπορούμε να προχωρήσουμε. Όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, θα έχει συνέπειες και το τίμημα, πρέπει να το γνωρίζουμε θα είναι σοβαρό».

Απευθυνόμενος δε στον Τούρκο πρωθυπουργό πρόσθεσε πως η Ελλάδα  σε κάθε περίπτωση, επιζητά την ειρήνη και τη σταθερότητα αλλά η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Το μήνυμα της σημερινής μου παρουσίας εδώ είναι ότι η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο και το κυριαρχικό της δικαίωμα να αξιοποιεί τον ενεργειακό της πλούτο εντός της ΑΟΖ της», υπογράμμισε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ανέξοδη, αδιέξοδη και ατελέσφορη» την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Απευθύνομαι σε όλους το μήνυμα είναι σαφές: Δεν έχει κανένα νόημα μια τακτική ανέξοδης, αδιέξοδης και ατελέσφορη κλιμάκωσης. Δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας να επιχειρεί κανείς άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που γνωρίζει ότι δεν έχει αποτρεπτική δύναμη στη Θάλασσα», δήλωσε.

Τέλος ζήτησε να σταματήσουν οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και επανέλαβε πως θα «υπάρξει τίμημα σοβαρό και στις ευρω-τουρκικές σχέσεις», αλλά και σε ό,τι αφορά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά:

Γιούνκερ: Σκληρά μέτρα κατά της Άγκυρας για τις απαράδεκτες ενέργειες της στην Κύπρο
Αναστασιάδης: Η ΕΕ περνά από τη φραστική στην έμπρακτη στήριξη της Κύπρου
Ερντογάν: Ο Τσίπρας λέει ό,τι θεωρεί απαραίτητο, αλλά εμείς έχουμε τα δικά μας δικαιώματα
Tags:
Τουρκία, Ελλάδα, ΑΟΖ, Κύπρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK