08:21 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Εμείς δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού για επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά κινούμαστε συντονισμένα για να δώσουμε προοπτική, οικονομική ευημερία και ενεργειακή ασφάλεια στις επόμενες γενιές», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την επένδυση στην έρευνα και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων ανοιχτά της Κρήτης, τονίζοντας ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αξιοποίηση από την Ελλάδα της δικής της ΑΟΖ.

Κατά την ομιλία του στην τελετή υπογραφής μεταξύ Δημοσίου και κοινοπραξίας για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ο πρωθυπουργός είπε ότι η σύμβαση με δύο κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της ενέργειας είναι το αποκορύφωμα ενός σχεδιασμού ετών και μίλησε για επένδυση εθνικής σημασίας. Είπε επίσης ότι μετά την υπογραφή, οι συμβάσεις θα οδηγηθούν στη Βουλή. 

«Εντός δύο ή τεσσάρων ετών πιστεύουμε ότι θα έχουμε μια καθαρή εικόνα για το αν υπάρχουν κοιτάσματα, προκειμένου να ξεκινήσει η αξιοποίησή τους», τόνισε κάνοντας λόγο για βήμα προς την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «εμείς δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά προχωράμε συντονισμένα προκειμένου να δώσουμε στις γενιές του μέλλοντος οικονομική ευημερία» και συμπλήρωσε ότι «προχωράμε πάντα διασφαλίζοντας την πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου και έχοντας υποστήριξη από τις αρτιότερες τεχνικά εταιρείες του χώρου, τις σημαντικότερες ίσως στο είδος τους».

Αναφερόμενος στον αγωγό East Med, είπε ότι είπε θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Μεσογείου στην ευρωπαϊκή αγορά.

«Ο αγωγός αυτός μπορεί να αναδειχθεί σε σπουδαία γέφυρα για την ανατολική Μεσόγειο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης», τόνισε.

Στάθηκε επίσης στη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σε ζητήματα ενέργειας.

​Ο κ. Τσίπρας μίλησε επιπλέον για οικονομικά και κοινωνικά οφέλη και για τις τοπικές κοινωνίες, με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις, οι οποίες υπεγράφησαν, αφορούν στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης». Οι περιοχές προκηρύχθηκαν το 2017 ύστερα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες ερευνών.

Στην ανάδοχο κοινοπραξία που θα αναλάβει την έρευνα συμμετέχουν η Total κατά 40%, η ExxonMobil κατά 40% και τα Ελληνικά Πετρέλαια κατά 20%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας: Την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία με Exxon Mobil για τις έρευνες στην Κρήτη

Η έρευνα θα διαρκέσει 8 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης. Κατά το διάστημα αυτό, προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών καθώς και μία γεώτρηση βάθους 4.000 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού).

Κατά τη φάση της έρευνας, το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή 1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης και στρεμματικές αποζημιώσεις γύρω στα 2.500.000 ευρώ στις τρεις φάσεις έρευνας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Κατά τη φάση εκμετάλλευσης, το Δημόσιο θα εισπράττει μισθώματα, 200 ευρώ ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος και επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Tags:
Αλέξης Τσίπρας, κοίτασμα, Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, Ανατολική Μεσόγειος, γεώτρηση, φυσικό αέριο, Πετρέλαιο, αγωγός, East Med, Κρήτη, Υδρογονάνθρακες, υδρογονάνθρακες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK