10:42 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Πιστεύω πραγματικά ότι αυτή η αναμέτρηση είναι διαφορετική από αυτή των Ευρωεκλογών. Δεν είναι το δεύτερο ημίχρονο είναι άλλος αγώνας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι απέφυγε κάθε προγραμματική αντιπαράθεση γιατί κρύβει προγραμματικούς σκελετούς εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ λίγο πριν τις εκλογές.

Κατηγόρησε τη ΝΔ και τον ίδιο τον πρόεδρό της ότι θεωρούν τους εαυτούς τους μόνιμους ιδιοκτήτες της εξουσίας και «εμάς ευκαιριακούς ενοικιαστές».

Επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι εθνικές εκλογές είναι ένας διαφορετικός αγώνας. «Πιστεύω πραγματικά ότι αυτή η αναμέτρηση είναι διαφορετική από αυτή των Ευρωεκλογών. Δεν είναι το δεύτερο ημίχρονο είναι άλλος αγώνας. Είναι μία τελείως διαφορετική αναμέτρηση και κάνουν λάθος όσοι προεξοφλούν το αποτέλεσμα» ανέφερε.

Επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη ότι «δεν κρατιέται να επιστρέψει στις θέσεις εξουσίας γιατί του έχουν λήψει πάρα πολύ. Όλα τα στελέχη της ΝΔ μας θεωρούν ευκαιριακούς ενοικιαστές και τους εαυτούς τους ως μόνιμους ιδιοκτήτες».

Αναγνώρισε ότι οι εκλογές έχουν μία δυσκολία για το κόμμα του καθώς οι Ευρωεκλογές έχουν διαμορφώσει κάποιους συσχετισμούς.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν λέει κουβέντα για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Για το ασφαλιστικό σύστημα. Γιατί χρειάζεται μεταρρύθμιση; Γιατί δεν γράφει ούτε μία γραμμή στο πρόγραμμα που μοίρασε» αναρωτήθηκε.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ, τονίζοντας ότι έχουν ένα πρόγραμμα που σήμερα λέει «κύμα μεταρρυθμίσεων αντί για φοροελαφρύνσεις» για την ανάπτυξη. «Πριν έλεγε ότι θα εφαρμόσει άμεσα φοροελαφρύνσεις ώστε να έχουμε ανάπτυξη. Σήμερα, λέει “φοροελαφρύνσεις το 2020 και αν…”», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένο πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων», υπογράμμισε.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δημιουργεί τεράστια επισφάλεια στους σημερινούς εργαζομένους, ενώ θα προχωρήσει και σε περικοπές συντάξεων.

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διασφάλισε ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις. 

Έκανε λόγο ότι υπάρχουν μεγάλα deals με ιδιώτες «για να τζογάρουν τα δισεκατομμύρια των Ελλήνων φορολογουμένων στο χρηματιστήριο» αναφερόμενος στο σχέδιο της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

«Ο κ. Μητσοτάκης εισηγείται να επανέλθουμε στο καθεστώς της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις που θα οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις σε παιδεία και νοσοκομεία» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο αποθεματικό των 37 δισ. το οποίο ήρθε στο προσκήνιο μετά από δηλώσεις του υποψηφίου της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «αυτό το αποθεματικό δεν είναι αποθεματικό ρευστότητας απλά, είναι αποθεματικό ασφάλειας, που μας έδωσε να βγαίνουμε στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο. Οδηγηθήκαμε στα μνημόνια γιατί η ΝΔ άφησε τη χώρα με 24 δισ. πρωτογενές έλλειμμα το 2009 και μετά ήρθε ο κ. Παπανδρέου που δεν καταλάβαινε τίποτα. Ο μόνος λόγος που το κάναμε αυτό το αποθεματικό ήταν για να βγούμε από τα μνημόνια. Αυτό το μαξιλάρι βλέπουν οι αγορές και μας δανείζουν».

«Τα έχουν πει όλα τα έχουν διαψεύσει όλα και θα τα επαναφέρουν όλα. Κανείς δεν μπορεί να πει όταν θα πάρει τα λεφτά ότι δεν μας το είχε πει» πρόσθεσε.

Για τη μείωση φορολογίας

«Υπάρχει κανείς που δεν θέλει χαμηλότερους φόρους; Κατ’αρχήν δεν τους φτιάξαμε εμείς, ο κ. Σαμαράς τους έφερε, έμειναν γιατί ήμασταν υποχρεωμένοι να βγάζαμε τη θηλειά από τον λαιμό του λαού» διερωτήθηκε για τη μείωση της φορολόγησης που έχουν εξαγγείλει και οι δύο πλευρές.

Εξήγησε ότι «μέχρι πρότινος μας ανάγκαζαν σε υπερφορολόγηση και δεν μας άφηναν να το ρυθμίζουμε αυτό. Τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια είπαμε ότι θα μειώσουμε τους φόρους προκαταβολικά και γι’ αυτό είπαμε στο Ζάππειο να μειωθεί το ΦΠΑ στην εστίαση, την ενέργεια, τα τρόφιμα. Και τα κάναμε προκαταβολικά. Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί και το 2020» σημείωσε.

Διερωτήθηκε αν το σχέδιο των πολιτικών αντιπάλων θα εμπεριέχει έστω και μία από τις φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Ανέβασε μάλιστα τους τόνους λέγοντας «φτάνει πια με αυτές τις τράπεζες. Έχουν φάει το μεδούλι και σήμερα δίνουν δάνεια μόνο σε αυτούς που μπορούν να αποδείξουν ότι δεν τα χρειάζονται. Όλη η κρίση έγινε για να σωθούν οι τράπεζες και αυτές δεν έχουν χόρταση. Και τώρα θέλουν να δώσουν και τα λεφτά από το αποθεματικό στις τράπεζες θέλουν να δώσουν λεφτά της εθνικής μας κυριαρχίας».

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι δεν θέλει τις επενδύσεις σχολίασε ότι «άλλο πράγμα η υγιής επιχειρηματικότητα και άλλο πράγμα η επιχειρηματικότητα των ημετέρων».

Για το Ελληνικό

Απευθυνόμενος στην κριτική που ασκείται για το Ελληνικό τόνισε ότι «παραλάβαμε ένα Ελληνικό που ήταν οικόπεδο. Το Ελληνικό είναι μία κατ’ εξοχήν περίπτωση που λειτουργήσαμε με γνώμονα και την ανάπτυξη και να δοθεί πράσινο για τους πολίτες».

Κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι υπάρχει προσυμφωνία με την εταιρεία που θέλει να εκμεταλλευτεί το Ελληνικό για να αλλάξουν οι όροι της σύμβασης.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε οτι «εμείς μιλάμε για μία ανάπτυξη που τα ωφελήματά της θα τα καρπούνται ο ελληνικός λαός και αυτοί για ωφελήματα που θα πηγαίνουν στους λίγους. Έξοδος από την κρίση είναι και να μην ξαναγυρίσουμε στο μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση».

«Αν πέσεις και δεύτερη φορά δεν ξέρω αν είναι εύκολο να ξανασηκωθείς» προειδοποίησε τονίζοντας ότι η ΝΔ θέλει να επαναφέρει αποτυχημένα μοντέλα.

Για συμφωνία Πρεσπών

Εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και όσα έχει υποστηρίξει περί ανταλλαγμάτων για τις συντάξεις κάνοντας λόγο για «αθλιότητα και υποκρισία» για την οποία όπως είπε δεν έχει ζητήσει συγνώμη. «Την παρακάμψαμε με πολιτικό κόστος για να κάνουμε την Ελλάδα πιο ισχυρή» πρόσθεσε.

«Έστησαν μια εθνική απάτη για το Μακεδονικό» τόνισε σε υψηλούς τόνους αναφερόμενος στις επιστολές Καραμανλή από το 2005 «δημιούργησαν τετελεσμένο» και πρόσθεσε ότι «αυτή ήταν μια παραχώρηση που τη βρήκα μπροστά μου όταν πήγα για διαπραγμάτευση».

«Εμείς έχουμε εθνική ευθύνη. Δεν είμαστε εθνικοί απατεώνες» ανέφερε τονίζοντας ότι δεν ήθελε να αποκαλύψει κάτι σχετικό για τις επιστολές νωρίτερα καθώς ήταν ανοιχτή η διαπραγμάτευση.

«Αυτή η παράταξη που εκπροσωπώ είναι μια παράταξη που όποτε βρέθηκε σε κρίσιμες στιγμές σ'αυτό τον τόπο λειτούργησε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον» σημείωσε.

Για την αποχή

Κλείνοντας τη συνέντευξη αναφέρθηκε στο ζήτημα τις αποχής λέγοντας ότι ήταν επιδίωξη των αντιπάλων του. «Η στρατηγική των αντιπάλων μας ήταν να πάμε βουβά στις κάλπες γιατί θέλουν την αποχή» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «οι νέοι άνθρωποι έδωσαν στο δημοψήφισμα το μήνυμα της αντίστασης και θα δώσουν το σήμα της ανατροπή και τώρα». Εστειλε μήνυμα ότι «η νέα γενιά είναι αυτή που μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι πηγαίνοντας στις κάλπες και ψηφίζοντας για το μέλλον και τη ζωή της».

Tags:
συμφωνία των Πρέσπων, Συντάξεις, Φορολογία, ΣΥΡΙΖΑ, πρόωρες εκλογές, εκλογές 2019, εκλογές, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK