01:36 05 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Εθνικές εκλογές 2019 (271)
0 10
Βρείτε μας

Στελέχη που δεν έχουν στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική βρισκονται σε υψηλό ποσοστό στο νέο κυβερνητικό σχήματα. Συνολικά 21 είναι τα εξωκοινοβουλευτικά στέλεχη. Δείτε ποια.

Συνολικά 21 στελέχη της νέας κυβέρνησης είναι εξωκοινοβουλευτικοί και είναι χαρακτηριστικό ότι καταλαμβάνουν το 40% του υπουργικού σχήματος. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν έχουν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική και εγκατέλειψαν τις θέσεις τους για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.

Τρεις από αυτούς αναλαμβάνουν υπουργοί και 18 τοποθετήθηκαν στη θέση υφυπουργού «μαζί με τα έμπειρα πολιτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα υλοποιήσουν το σχέδιο του κόμματος στο οποίο έδωσαν ισχυρή εντολή την Κυριακή οι πολίτες, προκειμένου η χώρα να αφήσει οριστικά πίσω της την πολυετή κρίση και να ξημερώσει μια φωτεινή Ελλάδα» όπως σημειώνεται.

Οι τρεις υπουργοί είναι:

  • Kυριάκος Πιερρακάκης. Ο νέος υπουργός Επικρατείας - Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα αναλάβει τον ψηφιακό μετασχηματισμό με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Από το 2015 ήταν διευθυντής ερευνών του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις.
  • Λίνα Μενδώνη. Η νέα υπουργός Πολιτισμού διετέλεσε από το 1999 έως το 2004 Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι Δρ. Αρχαιολογίας και εργάζεται από το 1988 στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
  • Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Θα αναλάβει την «αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών», αλλά και την εφαρμογή της κατάργησης του ασύλου ανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια, βασικοί στόχοι της πολιτικής της ΝΔ.

Σε θέση υφυπουργού είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί:

Ο Γιώργος Ζαββός που αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχει μακρά θητεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης που αναλαμβάνει υφυπουργός οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική είναι οικονομολόγος και έχει διατελέσει ευρωβουλευτής από το 2009 έως το 2014. Έχει διατελέσει αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος Αθηναίων από το 2003 ως το 2006, ενώ από το 2014 είναι πρόεδρος της Δράσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Ποιοι αναλαμβάνουν τα υπουργεία

Ο Γιάννης Τσακίρης νέος υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τις Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είναι από το 2006 στέλεχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Ο Νίκος Παπαθανάσης νέος υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου, είναι από το 2016 γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο Κώστας Φραγκογιάννης νέος υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια έχει διατελέσει για πάνω από 30 χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος σε σημαντικές επιχειρήσεις και ομίλους. Μέχρι σήμερα ήταν διευθυντής Ανάπτυξης του Ομίλου Chipita.

Ο Αντώνης Διαματάρης νέος υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, είναι ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα».

O Λευτέρης Οικονόμου νέος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για θέματα αντεγκληματικής Πολιτικής και σωφρονιστικού συστήματος είναι Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής νέος υφυπουργός Άμυνας είναι πρώην αρχηγός ΓΕΣ. Μεταξύ άλλων στη σταδιοδρομία του έχει διατελέσει αξιωματικός Επιχειρήσεων της Ελληνικής Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας στο Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη που αναλαμβάνει υφυπουργός Παιδείας.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου νέα υφυπουργός Εργασίας και αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής αλληλεγγύης ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ και τα τελευταία χρόνια Σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης νέος υφυπουργός Υγείας, έχει διατελέσει πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και Γενικός Γραμματέας Υγείας.

Ο Γεράσιμος Θωμάς νέος υφυπουργός Ενέργειας αρμόδιος για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων, είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). 

Ο Δημήτρης Οικονόμου νέος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

Ο Δημήτριος Κράνης νέος υφυπουργός Δικαιοσύνης υπήρξε ανώτατος δικαστικός λειτουργός, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Ο Θεόδωρος Λιβάνιος νέος υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών και θα αναλάβει τη διαμόρφωση του νέου εκλογικού νόμου. Ήταν διευθυντής Πληροφορικής του κόμματος και επικεφαλής της ψηφιακής καμπάνιας των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019 και των εθνικών εκλογών του Ιουλίου 2019.

Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος νέος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για τα θέματα ψηφιακής στρατηγικής είναι στέλεχος επιχειρήσεων, μέχρι πρόσφατα Περιφερειακός διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google.

Ο Άκης Σκέρτσος νέος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ήταν Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι πρόσφατα.

Ο Στέλιος Πέτσας νέος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, την περίοδο 2012-2014 ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους μας της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Από τον Απρίλιο του 2018 ανέλαβε διευθυντής του Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη/

Θέμα:
Εθνικές εκλογές 2019 (271)
Tags:
βουλευτικές εκλογές, εκλογές 2019, ΝΔ, νέα, ειδήσεις σήμερα, βουλευτές, Βουλή, εκλογές, Νέα Δημοκρατία, υπουργός, Κυβέρνηση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK