23:09 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019

Τα μηνύματα της κάλπης και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Μητσοτάκης

George Vitsaras
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
Εθνικές εκλογές 2019 (271)
0 0 0
Βρείτε μας

Τα όσα έδειξε η κάλπη για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό και ειδικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, ερμηνεύουν πολιτικοί αναλυτές στο Sputnik.

Οι κάλπες «μίλησαν» και ανέδειξαν ως αυτοδύναμη κυβέρνηση το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το Sputnik ζήτησε από δύο σημαντικούς αναλυτές να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα της επόμενης ημέρας.

Σύμφωνα με τις απόψεις τους, η ταχύτητα και ο χρόνος είναι δύο λέξεις που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο από το ξεκίνημα κιόλας της κυβερνητικής θητείας του νέου πρωθυπουργού.

«Το κλειδί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η ταχύτητα. Όσο πιο γρήγορα κάνει κάτι, σε άμεσο χρόνο τόσο το καλύτερο για εκείνον. Έχει δύο πεδία που πρέπει να δράσει σύντομα. Το ένα είναι το ζήτημα των σχέσεων με τους Ευρωπαίους, όπου αναμένεται να δείξει τα πρώτα δείγματα, σήμερα κιόλας στο Eurogroup. Και το άλλο εντοπίζεται στο εσωτερικό δηλαδή στα θέματα της δημόσιας ασφάλειας, επισημαίνει στο Sputnik, η Μαρία Καρακλιούμη, πολιτική αναλύτρια της εταιρείας μετρήσεων Rass. 

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Ποιοι αναλαμβάνουν τα υπουργεία

«Για να υπάρξει η ταχύτητα πρέπει να οριστούν άμεσα οι νέοι υπουργοί και να γίνουν οι σαφείς οι αρμοδιότητες του καθενός, καθώς θυμίζω ότι σε προηγούμενες κυβερνήσεις οι αρμοδιότητες ήταν ασαφείς.

Στο επίπεδο των εσωτερικών αυτό που ενδέχεται να κάνει άμεσα είναι η διευθέτηση της υπόθεσης του πανεπιστημιακού ασύλου. Και αυτό γιατί ξέρει ότι θα λειτουργήσει υπέρ του στην κοινωνία να σταματήσει το παραεμπόριο και τα ναρκωτικά στην ΑΣΟΕ και στο ΑΠΘ. Το δεύτερο θέμα είναι το θέμα «σύμβολο» για τον κύριο Μητσοτάκη και τη νέα κυβέρνηση που είναι το ζήτημα του αβάτου των Εξαρχείων», προσθέτει η αναλύτρια.

Στιγμιότυπο από προεκλογική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Πάτρα, στις 11 Ιουνίου 2019
© Φωτογραφία : Menelaos Michalatos / SOOC

«Δεν είναι το τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ο χρόνος που θα το κάνει. Πρέπει να κινηθεί ταχύτητα. Το πιο ισχυρό κομμάτι της ρητορικής της ΝΔ είναι η ισχυρή ανάπτυξη. Πρέπει να εστιάσει στην τσέπη του Έλληνα πάνω στην οποία θα αντικατοπτριστεί η νέα κανονικότητα, αντίθετη με αυτήν που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ, την κανονικότητα των επιδομάτων και της διαχείρισης φτώχειας», υπογραμμίζει στο Spuntik, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μετρήσεων ΜRΒ Δημήτρης Μαύρος.

Ωστόσο αναφορικά με την οικονομία οι αναλυτές επισημαίνουν ότι όποιες μεταρρυθμίσεις κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα φανούν τουλάχιστον ένα χρόνο μετά. «Ο ΕΝΦΙΑ, η φορολόγηση και όλα τα οικονομικά μέτρα το πιθανότερο είναι να ενταχθούν στον επόμενο προϋπολογισμό», επισημαίνει η Μ. Καρακλιούμη. 

«Η Νέα Δημοκρατία έχει επενδύσει πολλά στη μείωση της φορολογίας, ως εναρκτήριο κίνητρο για την επανεκκίνηση της αγοράς. Δεν ξέρω πόσο συνειδητοποιημένος είναι ο κόσμος και αν έχει καταλάβει ότι οι φόροι που πληρώσαμε τώρα είναι για το εισόδημα του 2018. Και να αρχίσουν τώρα οι φοροελαφρύνσεις, το όφελος θα το δούμε του χρόνου, τέτοια εποχή», τονίζει ο Δ. Μαύρος.

Τα μηνύματα της κάλπης

Την επάνοδο του δικομματισμού βλέπουν οι αναλυτές. «Νομίζω ότι το μήνυμα των εκλογών είναι ότι η χώρα μπήκε σε μια πολιτική κανονικότητα, έχουμε πλέον δικομματισμό όπως είχαμε και παλιά με αρκετά υψηλά ποσοστά. Ενστερνίζονται έναν άλλο πολιτικό προσανατολισμό. Αυτόν που καθιέρωσε και δίδαξε η μεταπολίτευση. Πλέον βλέπουμε ότι οι πολίτες έχουν και περισσότερη ωριμότητα. Θέλοντας να εκφραστούν αντισυστημικά, προτίμησαν να ψηφίσουν «Μέρα 25» ή ελληνική λύση και δεν προτίμησαν το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής που προωθεί τη βία» επισημαίνει η Μ. Καρακλιούμη.

«Η επόμενη μέρα δείχνει ότι έχουμε πολλούς νικητές, Η ΝΔ με αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατέρρευσε, το ΚΙΝΑΛ έπιασε το μίνιμουμ στόχο που είχε θέσει, η δομή της βουλής πήρε μια κανονική μορφή με τη Χρυσή Αυγή πλέον να μην είναι μέσα. Η «ελληνική λύση» διατήρησε τη δύναμή της που απέκτησε από τις ευρωεκλογές και έχουμε και έναν καινούργιο παίκτη που εκπροσωπεί μια καινούρια αντισυστημική ματιά του συστήματος, το «Μέρα 25» υπογραμμίζει ο Δ. Μαύρος.

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών 2019 - Τα ποσοστά των κομμάτων

Όπως προσθέτει ο αναλυτής: «η όλη συμπεριφορά των Ελλήνων, με το να ανεβάσει το δικομματισμό δείχνει ότι επιθυμούν την επάνοδο της ζωής τους σε μια κανονικότητα. Αυτό το ποσοστό δείχνει ότι υπάρχουν κεντρομόλες δυνάμεις που τραβούν το πολιτικό σύστημα προς το κέντρο και όχι προς τα άκρα».

«Την επομένη της εκλογής του ο κάθε πρωθυπουργός είναι πανίσχυρος. Ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε με 8 μονάδες είναι αυτοδύναμος και μπορεί να εφαρμόσει τις πολιτικές του. Όσον αφορά τη Νέα δημοκρατία, η πολιτική εντολή είναι πολύ ισχυρή γιατί όπως έχουμε δει, οι βουλευτές είναι άνθρωποι που δεν μετακινούνται εύκολα από ένα τόσο μεγάλο κόμμα σε ηλικία και επιρροή. Οι άνθρωποι της έχουν μια αυξημένη κομματική πειθαρχία, μέλη του κόμματος εδώ και πολλά χρόνια και των τοπικών οργανώσεων. Καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ όπου πολλοί βουλευτές του είχαν εκλεγεί απλώς επειδή είχαν στηρίξει το κύμα της αμφισβήτησης», αναφέρει η Μ. Καρακλιούμη.

«Η εκτίμηση μας για το ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώθηκε όπως και για το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός βουλής. Η επιλογή Μητσοτάκη, εξέφρασε κάποιους που ήθελαν ευρωπαϊκή προοπτική και ακόμα πιο κοντά με τα ευρωπαϊκά όργανα», προσθέτει η αναλύτρια.

Εθνικά θέματα

Τα μέτωπα στα εθνικά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΝΔ, επισημαίνει ο Δ. Μαύρος. Τα μέτωπα συνίστανται σε μια υποτυπώδη ανύψωση του φρονήματος γύρω από το μακεδονικό ζήτημα και τη διευθέτηση των ενεργειακών με την Τουρκία.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει πλέον ολοκληρωθεί και δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Όσο πιο υποχόνδριος μείνει ο κύριος Μητσοτάκης στο να τηρούνται οι κανόνες και να κατοχυρωθούν τα προϊόντα μας ως μακεδονικά, είναι το μόνο με το οποίο μπορεί να πολεμήσει το πληγωμένο εθνικό φρόνημα κάποιων Ελλήνων. Να διατηρήσει την υπερηφάνεια των όσων θίγονται, τραβώντας αυτήν τη διαχωριστική γραμμή.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά δεν είναι η τουρκική επεκτατικότητα το ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει, αλλά το ενεργειακό κομμάτι. Εκεί δεν έχει να αντιμετωπίσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγιπ Ερντογάν αλλά τις Μεγάλες Δυνάμεις, αναφορικά με το πως θα γίνει η μοιρασιά της ενέργειας του Αιγαίου. Αυτό είναι κάτι που εμείς ως Έλληνες πολίτες δεν γνωρίζουμε, που έχει φτάσει η μοιρασιά και η συνομιλίες από την προηγούμενη κυβέρνηση» εξηγεί ο Δ. Μαύρος.

Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει το μετασχηματισμό του κόμματός του από το αριστερό, στο κεντροαριστερό προφίλ. Να μετατοπίσει την έννοια της αριστεράς στο διεθνές πρότυπο με δόσεις επιχειρηματικότητας και εκσυχρονισμού. Να σταθεί όχι στην γκρίνια αλλά στην ουσία. Η λύση που του έχει απομείνει είναι να γίνει πραγματικά πλέον το παλιό ΠΑΣΟΚ. Λανθασμένη η τοποθέτηση Τσίπρα για αριστερή δύναμη. Ο κόσμος δεν θέλει να ακούσει αυτό, ότι είναι μια αριστερή δύναμη, αλλά μια καινούργια ορολογία που να πιστοποιεί ότι είναι ο δεύτερο πόλος στην κοινωνία, απέναντι σε μια κεντροδεξιά ΝΔ. 

Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κινήσεις όσον αφορά την αντιπολίτευσή του. Δεν μπορεί να το κάνει το καλοκαίρι, δεν μπορεί να το κάνει μέσα στη ΔΕΘ και αυτό γιατί οι δικές του κινήσεις είναι ακόμα πρόσφατες και νωπές», προσθέτει ο Δ. Μαύρος.

Θέμα:
Εθνικές εκλογές 2019 (271)
Tags:
εκλογές 2019, εκλογές, Δημήτρης Μαύρος, Μαρία Καρακλιούμη, Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Νέα Δημοκρατία, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK