22:29 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Γιάννης Μουζάλας

Μουζάλας στο Sputnik: Φοβάμαι ότι θα έχουμε ένα πολύ μεγάλο πισωγύρισμα με τη ΝΔ

© AFP 2019 / Louisa Gouliamaki
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
Εθνικές εκλογές 2019 (271)
0 0 0
Βρείτε μας

Το εκλογικό αποτέλεσμα και τους λόγους της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ο πρώην υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο Sputnik. Tι πρέπει να κάνει πλέον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τους φόβους του για τις πολιτικές της επόμενης κυβέρνησης, εξέφρασε ο πρώην υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

«Φοβάμαι ότι η ΝΔ είναι το μοναδικό συντηρητικό κόμμα στην Ευρώπη, που έχει ενσωματώσει σε ιδεοληπτικό βαθμό τις πολιτικές της σχολής του Σικάγου, του Μίλτον Φρίντμαν (σ.σ Αμερικανός οικονομολόγος), τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού.  Φοβάμαι ότι θα έχουμε ένα πολύ μεγάλο πισωγύρισμα και ο λαός μας θα ταλαιπωρηθεί τόσο οικονομικά όσο και από άποψη δικαιωμάτων. Μακάρι να διαψευστώ», επισήμανε μιλώντας στο Sputnik.

Ερωτηθείς για τις αιτίες της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «Είναι πάρα πολύ εύκολο κάποιος να αρχίσει να δίνει διάφορες αιτίες για μία ήττα. Ωστόσο είμαι επιστήμονας και επιτρέψτε μου να βλέπω τα πράγματα με πιο αποστασιοποιημένο τρόπο. Θέλει μια απόσταση από το συναίσθημα και κάποιο χρόνο για να μπορέσεις να είσαι αποτελεσματικός». 

Απαντώντας για το αν η Συμφωνία των Πρεσπών είχε επιπτώσεις στη φθορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «το παιχνίδι της Δεξιάς γύρω από τη Συμφωνία ήταν κάτι που σίγουρα κόστισε, αλλά δεν ήταν το κύριο», ενώ ανέφερε ότι η «διαχείριση των κρίσεων του μνημονίου οδήγησε επίσης σε φθορά».

Αναφορικά με το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετεί, όπως λέει, τη γραμμή του Αλέξη Τσίπρα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σχηματίσει ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο, ενάντια στη συντήρηση, ενάντια στη Δεξιά, στην Ακροδεξιά αλλά και ειδικότερα στη Δεξιά που ενσωματώνει πρακτικές Ακροδεξιάς. Το βλέπω σαν μονόδρομο. Είναι επιλογή και πρέπει να γίνει».

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση, σχετικά με το μεταναστευτικό που διαχειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος προσωπικά, απάντησε ότι επρόκειτο «για μια επιτυχία της κυβέρνησης μιλώντας πάντα για διαχείριση κρίσεων, η οποία αναγνωρίστηκε από όλη την Ευρώπη, από τον ΟΗΕ και από τον όλον τον κόσμο, ειδικότερα με μια προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης με ανθρωπιστικά κριτήρια. Εκ των υστέρων αν θέλετε την άποψή μου, ήταν μια προσπάθεια που πέτυχε.  Επομένως, το μεταναστευτικό καθαυτό δεν κόστισε στον ΣΥΡΙΖΑ».

Την ίδια ώρα εξέφρασε τους φόβους του για τη διαχείριση του μεταναστευτικού από τη νέα κυβέρνηση. «Φοβάμαι για το μέλλον αυτής της υπόθεσης. Υπάρχει μια παράδοση βίας, σκληρότητας και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ελπίζω ξανά να διαψευστώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα κυβέρνηση: Κακή αρχή, ήδη από την πρώτη μέρα

Ο Γιάννης Μουζάλας εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Ο ίδιος διορίστηκε υπηρεσιακός υπουργός, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου το 2015, και συγκεκριμένα αναπληρωτής υπουργός για θέματα μετανάστευσης στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 παρέμεινε στη θέση του συμμετέχοντας στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός. Στον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου του 2016 αναβαθμίστηκε σε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, έως τις αρχές του 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα μηνύματα της κάλπης και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Μητσοτάκης

Θέμα:
Εθνικές εκλογές 2019 (271)
Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, εκλογές, εκλογές 2019, ΝΔ, αξιωματική αντιπολίτευση, ΣΥΡΙΖΑ, μεταναστευτικό, Γιάννης Μουζάλας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK