19:40 04 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (192)
0 10
Βρείτε μας

«Επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας».

Στην καταδίκη της επιχειρούμενης από την Τουρκία παράνομης γεώτρησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ προχωρά το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως σημειώνει πρόκειται για παράνομη ενέργεια που «αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυξάνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Μάλιστα προειδοποιεί ότι «η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος».

Προσθέτει ότι «επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας».

Τέλος, εκφράζει αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλεί «την Τουρκία να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Αυξάνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φετίχ Ντονμέζ είχε προαναγγείλει πως το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» σύντομα θα ξεκινήσει γεωτρήσεις.

Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις έχουν εκφράσει το ρωσικό και το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η υπεύθυνη για την Εξωτερική Πολιτική στην ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της ότι «η δηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομα μια νέα επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Αυτή η δεύτερη προγραμματισμένη επιχείρηση γεώτρησης, δύο μήνες μετά την έναρξη των συνεχιζόμενων ενεργειών γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, είναι μια περαιτέρω μη αποδεκτή κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου»

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (192)
Tags:
Κύπρος, Κυπριακή ΑΟΖ, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK