02:13 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μεταξύ άλλων απαγορεύεται η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθµού για τα µέλη της κυβέρνησης και τους υφυπουργούς και η άσκηση οποιασδήποτε επαγγελµατικής και επιχειρηµατικής δραστηριότητας.

Κομβικό ρόλο στο νέο μοντέλο κυβερνητικής λειτουργίας αναμένεται να έχει η προεδρία της κυβέρνησης, οι δύο Γενικές Γραμματείες και το πληροφοριακό σύστημα «ΜΑΖΙ» που θα υποστηρίζει και θα παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο.

Παρουσιάζοντας το νέο αυτό μοντέλο, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην κεντρική φιλοσοφία της κυβέρνησης που κινείται στις εξής αρχές:

 • Συνεχής επικοινωνία µε τους υπουργούς και γενικούς γραμματείς για την υποστήριξη και τον συντονισµό των ενεργειών τους και την επίτευξη των στόχων του κυβερνητικού προγράµµατος, µέσω ενιαίου µηχανισµού παρακολούθησης.
 • Αξιολόγηση της αποτελεσµατικότητας της κυβέρνησης ως προς τους στόχους και τα αναµενόµενα αποτελέσµατα.
 • Χρήση δεικτών αποτελεσµατικότητας και απτών αποτελεσµάτων στην κοινωνία και την οικονοµία µέσω διεθνών µοντέλων.
 • Επικοινωνία του έργου της κυβέρνησης και απόλυτη διαφάνεια καθόλη τη διάρκεια του πλάνου υλοποίησής του.

Στη συνέχεια αναλύθηκαν οι κανόνες λειτουργίας όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται και η ανάλυση των επιπτώσεων των πολιτικών που εφαρμόστηκαν.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ: Μητσοτάκης στους υπουργούς: Ούτε μία μέρα για χάσιμο, δεν σταματάμε μόνο στην ψήφιση ενός νόμου

Αναλυτικά:

 • Κατάρτιση ετήσιου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής από κάθε υπουργείο σε συνάρτηση µε τον προϋπολογισµό.
 • Νοµοθετικός και κανονιστικός προγραµµατισµός έτους καθώς και ετήσιος προγραµµατισµός προσλήψεων.
 • Ετήσια απολογιστική έκθεση νοµοθετικής παραγωγής.
 • Σύνταξη νοµοσχεδίων, κατόπιν εισήγησης αρµόδιων υπουργείων, στη Γ.Γ. Νοµοθετικών και Κοινοβουλευτικών Θεµάτων.
 • Εκ των υστέρων ανάλυση επίπτωσης πολιτικών µετά την εφαρµογή τους.
 • Βαρύτητα δίνεται και στη αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απαγόρευση πρόσληψης συγγενών και άσκησης επαγγελματικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, προβλέπεται:

 • Δραστικό περιορισµό στον αριθµό µετακλητών υπαλλήλων/συµβούλων.
 • Απαγόρευση πρόσληψης συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθµού για τα µέλη της κυβέρνησης και τους υφυπουργούς.
 • Απαγόρευση άσκησης οποιασδήποτε επαγγελµατικής και επιχειρηµατικής δραστηριότητας για όλο το κυβερνητικό σχήµα, συµπεριλαµβανοµένων και των Γενικών και Ειδικών Γραµµατέων.
 • Απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύµβασης µε το Δηµόσιο για όλο το κυβερνητικό σχήµα, συµπεριλαµβανοµένων και των Γενικών και Ειδικών Γραµµατέων, καθώς και για τους συζύγους και τα προστατευόµενα τέκνα τους.

Σε ό,τι αφορά την Προεδρία της Κυβέρνησης, έχει ως σκοπό:

 • Την υποστήριξη του έργου των υπουργείων.
 • Τον συντονισµό και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.
 • Την υποστήριξη στο νοµοπαρασκευαστικό έργο.

Άνθρωποι – κλειδιά για τον συντονισμό έργου

Ο συντονισµός των υπουργείων οµαδοποιείται σε οµοιογενείς δράσεις και επικεφαλής είναι ο υφυπουργός Συντονισµού Κυβερνητικού Έργου, που επικοινωνεί με τις ΓΓ Συντονισµού Εσωτερικών Πολιτικών, ΓΓ Συντονισµού Οικονοµικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, ΓΓ Νοµικών και Κοινοβουλευτικών Θεµάτων.

Τα ομοειδή υπουργεία είναι: Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, Εθνικής Άµυνας, Παιδείας και Θρησκευµάτων, Υγείας.

Δεύτερη κατηγορία αποτελούν τα υπουργεία: Οικονοµικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νησιωτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας, Τουρισµού-Πολιτισµού και Αθλητισµού, Υποδοµών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Η νέα κυβέρνηση στο περιστύλιο της Βουλής: Χαμόγελα και πηγαδάκια

Η επιτελική δοµή Πληροφοριακού Συστήµατος Παρακολούθησης «ΜΑΖΙ» περιλαμβάνει: Α' Διεύθυνση Νοµοπαρασκευαστικής Διαδικασίας, Β' Διεύθυνση Νοµοπαρασκευαστικής Διαδικασίας, Γραφείο Νοµικών και Κοινοβουλευτικών Θεµάτων.

Διεύθυνση Αναλύσεων και Διαβούλευσης

Δηµιουργείται από την πρώτη µέρα διακυβέρνησης Μηχανισµός Υποστήριξης και Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Έργου µε σκοπό τη συστηµατική υποστήριξη και παρακολούθηση του έργου των υπουργείων και την έγκαιρη παρέµβαση για την εξασφάλιση της επιτυχούς εφαρµογής του.

Κύρια δομικά στοιχεία του είναι:

 • Αναλυτικό πρόγραµµα µε σαφείς στόχους, δράσεις και έργα.
 • Κεντρική δοµή υποστήριξης, παρακολούθησης και συντονισµού υπό την Προεδρία της Κυβέρνησης.
 • Σύνδεσµος της Προεδρίας της Κυβέρνησης ανά υπουργείο για την υποστήριξη του κυβερνητικού έργου.
 • Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστηµα Παρακολούθησης (ΜΑΖΙ).
 • Διαδικασία επικαιροποίησης σε ετήσια βάση από κάθε υπουργείο (το τελευταίο τρίµηνο κάθε έτους).

Τέλος σε ό,τι αφορά το πληροφοριακό σύστημα ΜΑΖΙ, θα τροφοδοτείται µε όλα τα έργα/ενέργειες που συνθέτουν το κυβερνητικό πρόγραµµα σε σχέση µε τους αντίστοιχους στόχους και δράσεις.

Στη συνέχεια θα προσδιορίζει τα συναρμόδια υπουργεία ανά περίπτωση όπως και τους συναρμόδιους φορείς και θα ελέγχει τον προγραµµατισµό κάθε δράσης µε βάση το προγραµµατισµένο χρονοδιάγραµµα.

Το σύστημα θα περιλαµβάνει τις εκθέσεις προόδου για την πορεία κάθε προγράµµατος, ενώ θα υποστηρίζει την επικαιροποίηση του προγράµµατος µε προσθήκη νέων έργων κατά την διάρκεια της τετραετίας.

Στη Βουλή

Εξάλλου όπως έγινε γνωστό γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας με ενισχυμένες αρμοδιότητες αναλαμβάνει ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης. 

Στη θέση του Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή τοποθετείται ο Μιχάλης Μπεκίρης.

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK