22:27 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Γραφεία ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση έξι ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγέλλουν υπερεξουσίες του Έλληνα πρωθυπουργού στα ΜΜΕ

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν «αν υπάρχουν άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπου η εποπτεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό».

Υπερεξουσίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ΜΜΕ καταγγέλλουν έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει τη μεταφορά της εποπτείας της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας απευθείας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι έξι ευρωβουλευτές - Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά και Δημήτρης Παπαδημούλης – κατέθεσαν ερώτηση προς την Κομισιόν για το ζήτημα.

Οι ευρωβουλευτές επικαλούνται τη λειτουργία του κράτους Δικαίου για τη διάκριση των εξουσιών, αλλά και την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική για την ανεξαρτησία του Τύπου.

Ρωτούν, δε, την Κομισιόν «εάν υπάρχουν άλλα κράτη μέλη - της ΕΕ όπου η εποπτεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό – και αν ναι, σε ποιες χώρες και από πότε εφαρμόζεται κάτι τέτοιο».

Συνακόλουθα, και με δεδομένο ότι με πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 81, 8.7.2019) της κυβέρνησης της ΝΔ ορίζεται η μεταφορά της αρμοδιότητας του Σωφρονιστικού συστήματος από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι έξι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν να τους πληροφορήσει «αν υπάρχουν κράτη - μέλη, όπου η αντιμετώπιση θεμάτων Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Δημόσιας Ασφάλειας έχει συγχωνευτεί στο ίδιο υπουργείο».

​Υπενθυμίζεται ότι με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουλίου, υπό την απευθείας εποπτεία του Κυριάκου Μητσοτάκη διέρχεται ο έλεγχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Στον πρωθυπουργό περιέρχεται και η εποπτεία της Ειδικής Γραμματείας του Εθνικού Τυπογραφείου, η οποία μέχρι πρότινος βρισκόταν υπό την ομπρέλα του πρώην υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Με το ίδιο ΦΕΚ, παράλληλα, καθορίζεται ο απευθείας έλεγχος από τον πρωθυπουργό τόσο της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όσο και της ειδική γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στο επίμαχο ΦΕΚ προβλέπεται α) η σύσταση υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, β) η κατάργηση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, γ) η συγχώνευση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και δ) η ενοποίηση των υπουργείων Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών.

Την ίδια ημέρα, την παραίτησή τους υπέβαλαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιάννης Δρόσος, και ο πρόεδρος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, Μιχάλης Ψύλος.

Σχετικά:

Υπό την εποπτεία του Μητσοτάκη η ΕΥΠ
Παραιτήθηκαν οι επικεφαλής της ΕΡΤ και του ΑΠΕ
Tags:
Κυριάκος Μητσοτάκης, Κομισιόν, ευρωβουλευτές, ΕΡΤ, ΣΥΡΙΖΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK