12:02 31 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νομοθετική παρέμβαση για τα προβλήματα από την απλή αναλογική στην κυβερνησιμότητα των Περιφερειών προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Το θέμα της κυβερνησιμότητας των Περιφερειών τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχε σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, με τους νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες.

Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε τις προτάσεις των περιφερειαρχών για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προκλήθηκαν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όπως εξήγησε, η εφαρμογή της απλής αναλογικής, «δημιουργεί τεράστια προβλήματα, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη στοιχειώδη λειτουργία» τόσο των Περιφερειών όσο και εκατοντάδων δήμων.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει σχετική νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα και «να δώσει τη δυνατότητα στους περιφερειάρχες να έχουν σε κάθε περίπτωση πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των Περιφερειών».

Ευρύτερα, ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης και του υπουργείου να στηρίξουν την περιφερειακή αυτοδιοίκηση την οποία χαρακτήρισε «βασικό πυλώνα» για την ανάπτυξη της περιφέρειας και υποσχέθηκε κάθε δυνατή συνεργασία ώστε να καταστεί αυτή η «αντίληψη κτήμα της κοινωνίας».

Οι Περιφέρειες «είναι ο βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη, την ενίσχυση των επενδύσεων και της απασχόλησης, την κοινωνική συνοχή και την εξυπηρέτηση των πολιτών», δήλωσε ο υπουργός. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «πολύ θετικό» το γεγονός της ταύτισης του εκλογικού και πολιτικού κύκλου της κυβέρνησης και των Περιφερειών.

Παράλληλα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε από τους περιφερειάρχες ενημέρωση για την κατάσταση των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιθανές συνέπειες της επικείμενης κακοκαιρίας «Αντίνοος».

Σχολιάζοντας δε τις δυσκολίες λόγω κακοκαιρίας που αντιμετώπισε με την έναρξη της θητείας της η νέα κυβέρνηση στη Χαλκιδική, σημείωσε την άψογη και αποτελεσματική συνεργασία των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Μακεδονίας και του κρατικού μηχανισμού.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο υφυπουργός Θεοδωρος Λιβάνιος καθώς και οι 12 περιφερειάρχες: Πατούλης (Αττικής), Αγοραστός (Θεσσαλία), Αρναουτάκης (Κρήτη), Τζιτζικώστας (Κεντ. Μακεδονία), Καχριμάνης (Ήπειρος), Κράτσα (Ιόνια νησιά), Μουτζούρης (Βορ. Αιγαίο), Χατζημάρκος (Νοτ. Αιγαίο), Μέτιος (Αν. Μακεδονίας - Θράκη), Νίκας (Πελοπόννησος), Σπανός (Στ. Ελλάδα).

Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, απουσίαζε λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεων και θα ακολουθήσει συνάντηση τις επόμενες ημέρες.

Tags:
κακοκαιρία, υπουργείο Εσωτερικών, περιφερειάρχης, Περιφέρεια, απλή αναλογική, Τάκης Θεοδωρικάκος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK