11:57 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ελλάδα αναγνώρισε τον Χουάν Γκουάιδο ως «μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας», ενώ σήμερα υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον αυτοανακηρυχθέντα προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γκουάιδο «εκτιμούμε την στήριξη της Ελλάδας για την ανάκαμψη της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Από σήμερα θα εργαστούμε από κοινού για τη συνεργασία των δύο χωρών».

​Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αναγνώρισε τον Χουάν Γκουάιδο ως «μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας» λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Η κίνηση αυτή επικρίθηκε από κάποιους ειδικούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επίκουρος καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήµιο Δηµήτρης Καλτσώνης, μιλώντας στο Sputnik είχε χαρακτηρίσει την ενέργεια «απολύτως άστοχη και αρνητική καθώς αναγνωρίζει ως ηγέτη ενός κράτους έναν επίδοξο πραξικοπηματία. Η Βενεζουέλα μετά από νόμιμες εκλογές που δεν έχουν αμφισβητηθεί από κανέναν, πέρα από τις ΗΠΑ, έχει εκλεγμένο πρόεδρο, τον Νικολάς Μαδούρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Τι σημαίνει (και τι δεν σημαίνει) η αναγνώριση του Γκουαϊδό από την Ελλάδα

Πιο αυστηρός στην κριτική του ήταν ο Δημήτρης Πατέλης, αναπληρωτής καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και  διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας «Η Λογική της Ιστορίας».

Ο καθηγητής είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά ότι «με την κίνηση αυτή φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι δουλικότερη όλων των ευρωατλαντικών δούλων. Επαναφέρει το θέμα του ξεχασμένου Γκουάιδο, θέλοντας με μια πρώτη κίνηση να δηλώσει ότι κάνει αυτά που επιθυμεί ο πρόεδρος Τραμπ και ο ευρωατλαντικός άξονας. Υποδηλώνει ότι αποδέχεται τον επικεφαλής του άξονα δηλαδή τις ΗΠΑ και όσα ζητούν».

Από τον Ιανουάριο, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια μεγάλη ένταση στο εσωτερικό της έχοντας στο επίκεντρο τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο και τον αυτοανακυρηχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό επικεφαλής της Εθνικής Συνέλευσης που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν αμέσως τον Γκουαϊδό, μαζί με περίπου 50 άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμά τους.

Από την πλευρά τους, η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, η Βολιβία και ορισμένα άλλα κράτη έχουν εκφράσει ρητά την υποστήριξή τους στη νόμιμη κυβέρνηση Μαδούρο.

Tags:
Βενεζουέλα, Ελλάδα, συνομιλία, Κυριάκος Μητσοτάκης, Χουάν Γκουάιδο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK