10:36 08 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τα «ξίφη» του διασταύρωσαν για πρώτη φορά στη Βουλή με τη νέα της σύνθεση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Πώς υποδέχθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη.

Με ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη άνοιξε το απόγευμα του Σαββάτου η «αυλαία» της διαδικασίας ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Η διαδικασία θα διαρκέσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Δευτέρας, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης, τον λόγο έλαβαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Μητσοτάκης: Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο, κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού

Μείωση ΕΝΦΙΑ από το 2019, αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων, σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ, καθώς και των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα και επιχειρήσεις, εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε πέντε «εμβληματικά», όπως τα χαρακτήρισε, έργα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων είναι και η κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους εκτός Αττικής. Επίσης, είπε ότι ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου, το  Βασιλικό Κτήμα στο Τατόϊ μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες, ενώ δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι .

Για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι θα μειωθεί μεσοσταθμικά 22% από τον Αύγουστο του 2019. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε βελτίωση στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο και σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων, όπως:

  • Μείωση φόρου επιχειρήσεων στο 20% σε δύο φάσεις: Τον Σεπτέμβριο από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019.
  • Μείωση φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.
  • Μείωση φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% στο 9%.
  • Σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή.
  • Σταδιακή κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος.
  • Σταδιακή μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%.
  • Αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή και του φόρου υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις ακινήτων.
  • Έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
  • Σταδιακή μείωση των δύο ανώτερων συντελεστών ΦΠΑ (του μεσαίου από το 13% στο 11% και του ανώτερου από το 24% στο 22%).

Για τον τομέα της Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε 2.000 άμεσες προσλήψεις στα νοσοκομεία και κυρίως νοσηλευτών. Υποσχέθηκε την άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε όλη την επικράτεια αλλά και στη Βουλή και την άμεση καταβολή των συντάξεων χηρείας. Επίσης, τη διανομή κατ' οίκον ή από το φαρμακείο των φαρμάκων των βαρέως πασχόντων.

Για την Παιδεία, εξήγγειλε την άμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και την εντός 2ετίας αντιμετώπιση του θέματος των αναπληρωτών. Επίσης, άμεση κατάργηση του ασύλου. Τέλος, την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων με το πρώτο να ιδρύεται στο Περιστέρι.

Για την Ασφάλεια, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα τροποποιηθούν άμεσα οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα ώστε να αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων, ισοβιτών και τρομοκρατών. Επίσης, εξήγγειλε την ίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ’, την άμεση πρόσληψη 1.500 αστυνομικών και την αντικατάσταση του εξοπλισμού των ενστόλων. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη νέα «ψηφιακή ταυτότητα».  Για τη ΔΕΗ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει» την επιχείρησης χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. 

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Δεν είπε κουβέντα για ασφαλιστικό και δώρο Πάσχα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει εκλογές μετά από πέντε μήνες, ασκώντας ωστόσο σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης. Αναφερθείς στις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «προκαλούν μεγάλη ανησυχία», κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για ένα «συγκεντρωτικό μοντέλο, με στρατιές συμβούλων» και την «αναστήλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως πρόκειται για την πρώτη κυβέρνηση που δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι «παρέλαβε χάος», καθώς παρέλαβε μια χώρα εκτός Μνημονίων. Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για έξι «ένοχες σιωπές»: ασφαλιστικό, επιδόματα, δώρο Πάσχα, αφορολόγητο, εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου.

«Η πρώτη δέσμευσή σας ήταν ότι θα τηρήσετε συμφωνία με εταίρους και τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2019 και το 2020. Αυτή η δέσμευση σημαίνει ότι για το 2020 θα πρέπει να εξοικονομηθεί τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 δις. ευρώ. Πού θα τα βρείτε;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός είτε δεν θα υλοποιήσει δεσμεύετε είτε θα λάβει μέτρα επιβάρυνσης.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας έκανε ξεχωριστή αναφορά στον γ.γ. Δημόσιας Τάξης, καθώς στη θέση τοποθετήθηκε ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο κ. Τσουβάλας ήταν αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. όταν συνέβη η τραγωδία στο Μάτι. «Τότε είχατε επιτεθεί ονομαστικά στον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ στον κ. Τσουβάλα», είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης, στη Συμφωνία των Πρεσπών, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για «υποκρισία» καθώς δεσμεύτηκε, όπως είπε, να τηρήσει τη Συμφωνία. «Καλά ξεμπερδέματα με όσους εξαπατήσατε», σημείωσε ειρωνικά ο κ. Τσίπρας.

Γεννηματά: Αόριστες και γενικόλογες οι προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη

Αοριστία, καθώς και ατεκμηρίωτες δηλώσεις, καταλόγισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Προανήγγειλε, δε, ότι το ΚΙΝΑΛ θα ασκήσει «μαχητική, υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση, με πίστη στην Εθνική Συνεννόηση για τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον τόπο και τον λαό». 

«Το πολύ νέο που εμφανίσατε κ. Μητσοτάκη κρύβει το βαθύ παρελθόν σας», σημείωσε η κ. Γεννηματά. Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «παραδόθηκε στους δανειστές και δεν αλλάζει τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα, που δεν μπορεί να ασκεί κριτική γιατί έχει βάλει την υπογραφή του». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη για υποκρισία στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Κουτσούμπας: Δεν περιμέναμε με καμία αγωνία τις προγραμματικές δηλώσεις σας

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει μία ακόμη αντιλαϊκή κυβέρνηση, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας. Είπε επίσης ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ήταν γνωστές από την προεκλογική περίοδο.

«Δεν περιμέναμε με καμία αγωνία τις προγραμματικές δηλώσεις σας, όπως δεν περίμενε και η Κομισιόν να σχηματιστεί η κυβέρνησή σας, για να ανακοινώσει τις συστάσεις της για την Ελλάδα στις 8 του Ιουλίου» σχολίασε. Σημείωσε εξάλλου ότι «θα ενισχυθεί περαιτέρω η δύναμη της λαϊκής αντιπολίτευσης που αγωνίζεται καθημερινά  για να μην περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα».

Βελόπουλος: Ακυρώστε τη Συμφωνία των Πρεσπών και ο λαός θα σας ευγνωμονεί

«Είναι η πρώτη φορά όπου πρωθυπουργός τάζει περισσότερα στις προγραμματικές του δηλώσεις, από όσα είχε πει προεκλογικά» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος από το βήμα της Βουλής. Παράλληλα, εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη καθώς, όπως είπε, δεν αφιέρωσε κατά την ομιλία του χρόνο στα ελληνοτουρκικά.

Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Ακυρώστε την Συμφωνία των Πρεσπών και ο ελληνικός λαός θα σας ευγνωμονεί»,  τόνισε.

Βαρουφάκης: Υπόσχονται θεάματα χωρίς άρτο και καταστολή αντί για ανάκαμψη

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης αμφισβήτησε τη δυνατότητα υλοποίησης των προγραμματικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τόνισε ότι «αυτές απαιτούν τη ρήξη με τους δανειστές», τις οποίες όμως – όπως συμπλήρωσε - ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει. Είπε επιπλέον ότι η κυβέρνηση υπόσχεται στον ελληνικό λαό «θεάματα χωρίς άρτο και καταστολή αντί για ανάκαμψη».

Επίσης, εξαπέλυσε βέλη κατά του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Έχω νέα για σας κ. Μητσοτάκη: Την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα, στα μάτια των δανειστών, δεν θα την φτάσετε ποτέ. Όσο και να προσπαθήσετε, όσο κατακλυσμική κι αν είναι η λαίλαπα νομοσχεδίων των πρώτων σας 100 ημερών», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Tags:
Γιάνης Βαρουφάκης, Κυριάκος Βελόπουλος, Δημήτρης Κουτσούμπας, Φώφη Γεννηματά, Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προγραμματικές δηλώσεις
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK