21:19 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την πολιτική της κυβέρνησης στον τουρισμό παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε και στις πλατφόρμες τύπου Airbnb.

Τους πέντε άξονες στους οποίους θα κινηθεί το υπουργείο Τουρισμού, περιέγραψε ο Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή. Παράλληλα, ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στις πλατφόρμες τύπου Airbnb προειδοποιώντας ότι «παρανομία και φοροδιαφυγή δεν είναι ανεκτές».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι η ελληνική κρίση θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς τον τουρισμό, αλλά τόνισε ότι πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες για την αύξηση του τουριστικού ΑΕΠ.

«Τα τελευταία 10 χρόνια ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε περισσότερο από όσο αυξήθηκε το τουριστικό εισόδημα και αυτό είναι απόδειξη πως η πολιτεία δεν άσκησε σωστή πολιτική», παρατήρησε.

Ο κ. Θεοχάρης μίλησε για τον στόχο μιας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με «ισορροπία προσφοράς, ζήτησης και υποδομών» και αποφυγή του «υπερτουρισμού». Για τον σκοπό αυτό, όπως είπε, θα λειτουργήσει ένας νέος ΕΟΤ «με νέα εργαλεία και νέα ψηφιακή στρατηγική».

Στόχοι της κυβέρνησης είναι τα ποιοτικά καταλύματα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας, της αυθεντικότητας, της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας του ελληνικού τουρισμού.

Οι πέντε άξονες που θα κινηθεί το υπουργείου Τουρισμού

Συνεχίζοντας, ο κ. Θεοχάρης παρέθεσε τους πέντε άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το υπ. Τουρισμού:

Δημιουργία υποδομών, βελτίωση του αδειοδοτικού πλαισίου και χωροθέτηση του τουρισμού.

Κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία.

Προσβασιμότητα και διασυνδεσιμότητα της χώρας με ενίσχυση των αεροπορικών και άλλων διασυνδέσεων της χώρας και επέκταση και αναβάθμιση των μαρίνων.

Διαχείριση της εμπειρίας ώστε αυτή να είναι ποιοτική και ελκυστική - Ενίσχυση του ρόλου της τουριστικής Αστυνομίας.

Επανασχεδιασμός του τουριστικού προϊόντος με την άμεση επαναφορά της ανταγωνιστικότητας, μέσω της μείωσης του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στο 13% από 24% και στο 11% στο τέλος της τετραετίας.

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε ειδικές δράσεις για τον πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό.

Για τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι έχουν θέση στο τραπέζι του τουρισμού, αλλά έχουν και υποχρεώσεις.

«Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι μέρος της τουριστικής βιομηχανίας» είπε και γι’ αυτό είχε συνάντηση με τον ΠΑΣΥΔΑ που εκπροσωπεί όσους μισθώνουν ακίνητα μέσω των πλατφορμών.

«Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν θέση στο τραπέζι των συζητήσεων για τον τουρισμό. Από τη θέση αυτή μπορούν να προτείνουν και να διεκδικούν, αλλά έρχεται με υποχρεώσεις ώστε να διαφυλάξουμε τόσο την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας όσο και το κοινωνικό της αποτύπωμα», υπογράμμισε.

Tags:
Βουλή, προγραμματικές δηλώσεις, Airbnb, τουρισμός, Χάρης Θεοχάρης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK