22:57 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νέο εκλογικό νόμο, κατάργηση της απλής αναλογικής σε δήμους και περιφέρειες και παροχή ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, εξήγγειλε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σειρά παρεμβάσεων εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε την κατάργηση της απλής αναλογικής στους δήμους και τις περιφέρειες, παρεμβάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, νομοθετική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της πολυνομίας, καθώς και την παροχή ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγγειλε νομοθετική παρέμβαση η οποία θα λύνει προβλήματα στην αυτοδιοίκηση με συνεργασίες και συμπράξεις παρατάξεων, αλλά ταυτόχρονα θα δίνει την πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη, στα βασικά όργανα διοίκησης.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η απλή αναλογική θα καταργηθεί στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και πως ο ΕΝΦΙΑ θα μεταφερθεί στην αυτοδιοίκηση μέσα στην τετραετία.

Για την πολυνομία, ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε για μια ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα και θα βάζει τέλος στη σύγχυση για τις αρμοδιότητες των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και του κράτους.

Για τα απορρίμματα και τον ΧΥΤΑ της Φυλής, ο υπουργός δήλωσε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγγειλε, επίσης, ότι θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή νέος εκλογικός νόμος ο οποίος «θα χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα και από τη δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση και να διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα». Παράλληλα, τόνισε ότι θα δοθεί το δικαίωμα σε Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν για τη Βουλή από τη χώρα στην οποία βρίσκονται.

Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ακόμη για σειρά παρεμβάσεων, όπως:

  • Προγραμματισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο σε τετραετές επίπεδο ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του κράτους.
  • Αξιοποίηση της εξειδίκευσης, της γνώσης και της εμπειρίας των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Σύγχρονες μορφές διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού με στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα.
  • Νέο σύστημα επιλογής στελεχών στη δημόσια διοίκηση.
  • Ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία του δημοσίου.
  • Απλοποίηση του πειθαρχικού δικαίου.
Tags:
προγραμματικές δηλώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, αυτοδιοικητικές εκλογές, απλή αναλογική, Τάκης Θεοδωρικάκος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK