17:24 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Η φιλοσοφία μας για τη μεταρρύθμιση στη βιομηχανία επικεντρώνεται στη σχεδόν απόλυτη μετατόπιση του εκ των προτέρων ελέγχου για την αδειοδότηση στον εκ των υστέρων έλεγχο πάντα με βάση την εκτίμηση κινδύνου και την αξιοποίηση νέων εργαλείων και τεχνολογιών».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη βιομηχανία και το εμπόριο, Νίκος Παπαθανάσης, στην διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την προώθηση «τολμηρών μεταρρυθμίσεων που αφορούν στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, στην αποτελεσματικότερη εποπτεία της αγοράς και τέλος στη μείωση των διοικητικών βαρών για όλες τις επιχειρήσεις».

Στις δηλώσεις, του ο υφυπουργός προσδιόρισε τρεις πυλώνες βάσει των οποίων θα κινηθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο υφυπουργός ανέφερε πως με τον πρώτο πυλώνα, η κυβέρνηση θα «απλουστεύσει και θα ρυθμίσει με ενιαίο και συνεκτικό τρόπο τις διαδικασίες αδειοδότησης για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, όπως ενδεικτικά εναλλακτική αδειοδότηση βάσει προτύπων του νόμου 4262, επιτάχυνση αδειοδότησης των logistics, αδειοδότηση από ιδιωτικούς φορείς και άλλες απλουστεύσεις».

Επιπλέον, ο δεύτερος πυλώνας της κυβέρνησης έχει να κάνει με την εισαγωγή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την εποπτεία και τον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων και την αγορά προϊόντων.

Πρόσθετα, ο τρίτος κυβερνητικός πυλώνας αφορά στην ανάπτυξη και προώθηση ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος «που θα είναι φιλικό προς την επιχειρηματικότητα υποστηρίζοντας την ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας».

Έπειτα, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την κατηγοριοποίηση «σε βαθμό όχλησης των βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων».

Ακόμη, πως πρόκειται να αναθεωρήσει τις διατάξεις του ν.3325/2005 ως προς «το καθεστώς ίδρυσης, εγκατάστασης, λειτουργίας, επέκτασης και εκσυγχρονισμού για τη βιομηχανία στην Αττική».

Περαιτέρω, τόνισε πως η κυβέρνηση πρόκειται να μεταρρυθμίσει το θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων, καθώς μόνο το 5% των δραστηριοτήτων λειτουργούν εντός των οργανωμένων υποδοχέων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κικίλιας: Έρχεται πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως η κυβέρνηση, θα «βελτιώσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα τεχνικά επαγγέλματα». Επιπλέον, θα προχωρήσει στη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου για τη Βιομηχανία και τέλος σε ότι αφορά τη Βιομηχανία θα αναβαθμίσει το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και Πιστοποίησης.

Σε ότι αφορά τον τομέα του Εμπορίου και του Καταναλωτή, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως «θα απλουστευθούν οι διαδικασίες συναλλαγών των επιχειρήσεων με τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ το οποίο θα διασυνδεθεί με δημόσια και άλλα μητρώα, Θα επιταχυνθεί η εφαρμογή του ν. 4601 για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς και τις μετατροπές επιχειρήσεων. Ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου και της παραοικονομίας θα αναδιαρθρωθεί».

Ο Παπαθανάσης ανέφερε ακόμη πως με σκοπό την προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή θα αναπτυχθεί «ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο πληροφοριακό μηχανισμό καταγραφής και δημοσίευσης των τιμών των αγαθών που διαμορφώνουν το "καλάθι της αγοράς" και επηρεάζουν το οικογενειακό εισόδημα».

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως με σκοπό να διασφαλιστεί η διαφάνεια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές των καταναλωτών, η κυβέρνηση θα αναπτύξει ένα «σχέδιο δράσης ελέγχου ιστοσελίδων προμηθευτών για τη διαπίστωση εφαρμογής της καταναλωτικής νομοθεσίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεοδωρικάκος: Ψήφος Ελλήνων του εξωτερικού, κατάργηση απλής αναλογικής, ο ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση

Πρόσθετα, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην τροποποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις με στόχο την «ενίσχυση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και του τραπεζικού απορρήτου». Ακόμη, σημείωσε ότι θα αναβαθμιστεί το κέντρο υποδοχής και διαχείρισης καταγγελιών καταναλωτών «μέσω μηχανισμού ενοποίησης και διαλειτουργικότητας των λογισμικών συστημάτων».

Ολοκληρώνοντας, ο υφυπουργός δήλωσε πως θα ποωθηθεί ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση της κεντρικής αρχής αγορών, ενώ θα ολοκληρωθεί το σχέδιο δράσης για τις «πράσινες δημόσιες συμβάσεις», εντάσσοντας «περιβαλλοντικά κριτήρια στις τεχνικές προδιαγραφές των αγαθών ή υπηρεσιών που αγοράζει το Δημόσιο».

Tags:
Κυβέρνηση, Βουλή, προγραμματικές δηλώσεις, Νέα Δημοκρατία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK